У Львівській області Олег Панькевич взяв участь у відкритті відновленої криївки Петра "Полтави"

У Львівській області Олег Панькевич взяв участь у відкритті відновленої криївки Петра "Полтави"

22.10.13 11:06 0 1003
20 жовтня 2013 року в лісовому масиві Бакоцине, що неподалік села Новошини Жидачівського району Львівщини, урочисто відкрили відновлену повстанську криївку на місці загибелі головного ідеолога підпілля Петра Федуна ("Полтави"). В урочистостях взяли участь народний депутат України від ВО "Свобода" Олег Панькевич, свободівці – депутат Львівської обласної ради Андрій Холявка, голова Бродівської районної ради Ольга Шайдулліна, делегація з Бродівського району – із села Шнирова, звідки Петро "Полтава" родом, делегація з Рогатинського району Івано-Франківської области, місцева громадськість.

Виступаючи на урочистостях, Олег Панькевич подякував усім, хто причетний до відновлення криївки. "Це місце стане промовистою ілюстрацією того, в яких умовах відбувалася національно-визвольна боротьба, яким суворим був побут повстанців, які труднощі їм доводилося долати", – зазначив народний депутат. Він висловив вдячність науковому працівникові Інституту українознавства Михайлові Романюку, який досліджує спадщину Петра Федуна ("Полтави") і нещодавно видав уже 2-й том його праць. "Гострого слова Петра "Полтави" вороги боялися більше, ніж зброї. Саме тому на нього так полювали спецслужби, саме тому для його знищення залучили такі значні сили. Публіцистика "Полтави" мала велике просвітницьке значення у ті часи, але вона не втрачає актуальности й нині. Він пояснює, хто такі бандерівці і за що вони воюють, дає бачення майбутнього української держави – національної і соціяльної за своєю суттю. Його праці необхідно вивчати і популяризувати – вони необхідні для об'єднання Сходу і Заходу і для розуміння европейськими державами суті національно-визвольної боротьби українського народу", – наголосив Олег Панькевич.

Депутат Львівської обласної ради Андрій Холявка у своєму виступі від імени голови Львівської обласної ради Петра Колодія та депутатського корпусу привітав присутніх. Він подякував усім причетним до відновлення криївки і висловив сподівання, що це місце стане місцем паломництва для молоді.

Довідка: У лісовому масиві Бакоцине, що поблизу села Новошини Жидачівського району, розташовувалася база референтури і пропаганди та криївка члена Проводу ОУН Романа Кравчука ("Максима"). У листопаді 1951 року на базу "Максима" прийшов зимувати член Проводу ОУН, полковник УПА, головний ідеолог підпілля Петро Федун ("Полтава"). Через витік інформації МГБ організувало велику операцію, у якій взяли участь близько 5 тисяч чекістів, 200 машин, 100 розшукових собак. 22–28 грудня 1951 року лісовий масив було блоковано по периметру. Криївки Кравчука і Федуна впали, а провідники із супроводом загинули у бою.

На місці, де була криївка Федуна (Полтави), місцева громадськість минулого року поставила пам'ятний знак, а цього року поновила криївку. Нині це криївка-музей.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі у Скалаті ...
Наступна новина: На Львівщині понад 18 тис. ...

КОМЕНТАРІ