22 жовтня 1913 р.: «Міське статистичне бюро приступає до укладення кадастру виборців»

22 жовтня 1913 р.: «Міське статистичне бюро приступає до укладення кадастру виборців»

22.10.13 13:50 0 766
Продовжуємо знайомити читачів з львівськими новинами за 1913 рік.

«Виборчий кадастр. Міське статистичне бюро нарешті приступає до укладення кадастру виборців. З цією метою поліція видала оповіщення, яке змінює існуючі правила реєстрації для чоловіків, що мешкають у Львові. Кожен власник нерухомості, починаючи від 1 листопада, буде зобов’язаний надати особисту реєстраційну картку, яка надійде до маґістрату, і на підставі який буде укладено кадастр» («Gazeta Poranna»).

«П’янство смутку. Вже кілька днів люди, які люблять прогулятися вулицями Львова, перед гарно освітленими вітринами, мають щораз сильніше враження, ніби вони проходяться біля входу на цвинтар. У вікнах крамниць, де раніше рум’яніли апетитні ягоди, стирчать поховальні піраміди свічок, місце кокетливої галантереї зайняли могильні лампади і свічки, а квіти, цю справжню радість життя, поволі витісняють надгробні вінки.

Це купецькі приготування до Задушок [Дня всіх святих]. Але чи не надто завчасно? Чи не вистачило б улаштувати цей огляд жалобних предметів на якісь два чи три дні перед “Святом померлих”? Думаю, що власники крамниць нічого б на цьому не втратили: таких речей на запас ніхто не купує, до першого ще далеко, ба навіть, можливо, отримали б прибуток, тому що багато хто з вразливих покупців відступає від порогу крамниці, побачивши таку невеселу виставку. Зате зник би один із чинників, які додають ще більше непотрібної похмурості і так не надто веселим хвилинам. Тривалий огляд надгробних предметів не може залишитися без вражень. Це мусить викликати схильність до сумних думок, а при довшому триванні навіть замилування ними, справжнє п’янство смутку, яке для суспільства не менш шкідливе, ніж упивання вином чи горілкою…» («Gazeta Wieczorna»).

«КІНО-ЛЕВ. Фільгармонія. Від середи 22. жовтня 1913. Представленя що дня від 3–11 вечер.

Незвичайна атракция сезону – “Розбійники”, архитвір клясичний в 3 актах після Фридриха Шілєра. Образ ілюструють концертові орґани. – Крім “Розбійників” решта добірної програми. – “Дороги судьби”, стилева драма в 3 актах і ряд комедий та знимок з природи» («Діло»).

«Засуд смерти. Вчера покінчила ся перед львівським судом присяглих розправа проти Марка Сьвітлика, Зеленюка і Кавецького за злочин рабункового убийства, якого вони допустили ся на родині Погореців в Лігурді (жовківського повіта). Судиї присяглі признали Марка Сьвітлика винним злочину рабункового убийства, рабунку, тяжкого ушкодженя тіла і крадежи. Відповідно до сього засудив його трибунал на кару смерти через повішенє на шибеници, відсилаючи пошкодованих на звичайну правну дорогу. Зеленюка і Кавецького увільнено від вини і кари» («Діло»).

«Поліцейська хроніка. До помешкання судді д-ра Зиґмунта Ґавронського по вул. Набєляка [тепер – вул. Котляревського] вчора проникнув 15-річний Бернард Беєр і почав пакувати різні речі, коли надійшов д-р Ґавронський і схопив злодія на гарячому» («Kurjer Lwowski»).

«Залишений на бруці. Селянин з Жовкви, Михайло Грень, зранку відпровадив до Львова свого служника, 13-річного Дмитра Марчака, залишив його на вул. Городоцькій і зник. Поліція віддала хлопця під опіку комісаріату» («Kurjer Lwowski»).

«Увага, афера! Містом крутиться якийсь аферист і, не маючи на це права, збирає гроші за оголошення, які мають бути надруковані в “адресній книзі”» («Gazeta Poranna»).

«Монте-Карло у Львові. шньої ночі двоє поліцейських агентів несподівано зайшли до кав’ярні “Імперіал” на вул. Карла Людвіґа [тепер – непарна сторона просп. Свободи] і налякали зграю гостей, які бавилися в невинну, проте заборонену гру в “ґуста”. За картярським столом застали навіть дуже поважних громадян, що свідчить погано не так про них, як про часи, які зараз настільки кепські… Останніми днями в “Імперіалі” подібним чином розігрували високі ставки, які облічувалися десятками тисяч» («Gazeta Poranna»).

«Львів 100 років тому» — спільний проект Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка і управління внутрішньої політики Львівської міської ради.

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: П'ятикласник Миколка: ...

КОМЕНТАРІ