Технологія вирощування кукурудзи в Білорусії

Технологія вирощування кукурудзи в Білорусії

22.10.13 22:35 0 1451
Кукурудза - одна з найцінніших сільськогосподарських культур у світі за своїми кормовим і продуктивним якостям. Вона є і найдешевшим кормом, якщо оцінювати собівартість однієї кормової одиниці, а не зеленої маси, навіть порівняно з багаторічними бобовими та злаковими травами. Досвід останніх десятиліть показує: для того, щоб уникнути всіляких ризиків, викликаних погодою, розумний господар завжди шукає золоту середину, при якій трави і кукурудза не виключають, а доповнюють один одного.

При вирощуванні кукурудзи на зерно та силос потрібен комплексний підхід: якісне насіння, підготовка грунту під сівбу, проведення сівби сівалками точного висіву, утримання в чистоті від бур'янів грунту (якісні препарати та оприскувачі), якісна прибирання кукурудзи на зерно та силос із застосуванням сучасних комбайнів. Тільки при такому підході можна розраховувати на економічну ефективність при виробництві кукурудзи.

Зупинимося докладніше на найважливіших аспектах технологічного циклу вирощування кукурудзи, як на зерно, так і на силос.

Для Білорусі більш придатні для вирощування кукурудзи добре «окультурені » легкі суглинисті, супіщані і піщані грунти, які швидко прогріваються навесні . РН грунту при цьому повинен бути не нижче 5,6. Потрібний добре структурований грунт: кукурудза не виносить переущільнення. Восени після збирання зернових проводиться лущення стерні, через два тижні оранки на глибину орного шару. Навесні закривається волога на глибину 3-5 см і проводиться передпосівна обробка грунту на глибину загортання насіння.
При виборі гібридів необхідно враховувати такі їх показники: групу стиглості, напрям господарського використання зерна та силосу, врожайність і кормові якост , стійкість до екстремальних погодних умов (заморозки, посуха і т.д.), до вилягання в кінцевому періоді вегетації і при досягненні фази повної стиглості, до хвороб і шкідників.
Доцільно влаштовувати експериментальні демонстраційні посіви нових гібридів у господарствах з метою вивчення і вибору найбільш продуктивних гібридів кукурудзи для виробничих посівів.
Вимоги до посівного матеріалу : гібриди першого покоління з рівнем гібридності не нижче 95 % , чистотою не нижче 98 % , схожістю не нижче 92 % , вологістю не вище 14 %. Насіння повинні бути відкалібровані ( 2-а і 3-тя фракції) і протравлені препаратами, дозволеними для застосування в Білорусі.

Забезпечення точності висіву насіння гарантує рівномірний відстань між рослинами. Тому сіяти кукурудзу необхідно під постійним контролем. Відстань між насінням у рядках залежить від ширини міжрядь ( зазвичай воно складає 70 см). При дуже ранніх термінах посіву і несприятливих погодних умовах НВ збільшують на 10%. Фактичну густоту стояння рослин можна визначити наступним чином : у 10 різних місцях поля на відрізку довжиною 5 м підраховуємо кількість рослин кукурудзи , потім обчислюємо середнє.

Сівба. За даними досліджень для сівби кукурудзи перевага віддається пневматичним сівалок , для мелкосеменних культур - механічним сівалок . Використання пневматичних сівалок дає можливість збільшити робочу швидкість агрегату до 8 км / год , але слід врахувати , що зменшення відстані в ряду ( тобто збільшення НВ ) вимагає зниження робочої швидкості. Необхідна відстань насіння в ряду і густота кукурудзи досягається тільки при використанні справного набору висівних дисків , ретельної регулюванню сівалки і виборі оптимальної робочої швидкості агрегату.

Органічні добрива. Достатня внесення органічних добрив під кукурудзу задовольняє цю культуру в мікроелементах . Рідкий гній доцільно вносити навесні перед посівом при негайній закладенні на глибину 10 см.

Шкідники . Найбільш небезпечним шкідником в нашій зоні є дротянка . Основоположними прийомами боротьби з ним є: дотримання сівозміни , своєчасна боротьба з пирієм повзучим та інкрустація насіння системними інсектицидами такими , як , наприклад , гаучо , семафор .

Основні хвороби , які зустрічаються в Білорусі , це: кореневі і стеблові гнилі , бульбашкова і курна сажка . Для запобігання ураження рослини цими хворобами насіння перед посівом протруюють відповідними препаратами. Додатковими заходами по боротьбі з хворобами також є: використання для посіву повноцінного посівного матеріалу , проведення сівби в оптимальні терміни , забезпечення гарної аерації в зоні проростання насіння. Хочеться відзначити , що найбільш відчутний економічний збиток наносить частіше зустрічається в умовах республіки бульбашкова головешка (порівняно з курній ) . Для ефективної боротьби із зараженням курній сажкою застосовується протруювання насіння. А для боротьби з пухирчастої сажкою необхідний цілий комплекс заходів - це і виконання правил сівозміни , просторова ізоляція уражених полів , зведення до мінімуму механічних пошкоджень рослин при обробках . Особливо рекомендується звернути увагу на сортові якості гібридів - стійкість до ураження пухирчастої сажкою.

По матеріалам: http://b-t.in.ua/

Uzinform
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Андрій Мохник: «Аби ...

КОМЕНТАРІ