Правозахисники закликали Чехію не видавати Україні соратницю казахстанського опозиціонера

Правозахисники закликали Чехію не видавати Україні соратницю казахстанського опозиціонера

23.10.13 08:16 0 742
Правозахисна організація Amnesty International закликала Чехію відхилити запити України, а також Росії про екстрадицію Тетяни Параскевич, соратниці казахстанського банкіра-мільярдера й опозиційного політика Мухтара Аблязова. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За словами правозахисників, така екстрадиція поставить Параскевич під ризик подальшої екстрадиції до Казахстану, де їй загрожують тортури і несправедливий суд.

49-річна Тетяна Параскевич, громадянка Казахстану і Росії, вже майже півтора року перебуває під вартою в Чехії в очікуванні на ухвалу щодо її екстрадиції, з одного боку, і щодо її прохання про притулок, із іншого.

В Україні і Росії її звинувачують у причетності до розкрадання коштів у місцевих дочірніх банках казахстанського «БТА Банку», що його раніше контролював Мухтар Аблязов. За схожими звинуваченнями щодо самого «БТА Банку» її розшуковує і Казахстан, але він не має угод про взаємну правову допомогу з країнами ЄС.

Мухтара Аблязова, опозиціонера до влади президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва і колишнього керівника найбільшого комерційного банку країни, «БТА Банку», на батьківщині звинувачують у розкраданні понад 6 мільярдів доларів. В Україні і Росії проти нього теж висунули схожі звинувачення через розтрати у місцевих дочірніх банках «БТА Банку».

Аблязов заявляє, що всі звинувачення проти нього політично мотивовані і є намаганнями Назарбаєва усунути його як політичного супротивника.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Музеї коштовного і ...

КОМЕНТАРІ