Правозахисники засудили США за повітряні удари в Пакистані і Ємені

Правозахисники засудили США за повітряні удари в Пакистані і Ємені

23.10.13 09:50 0 791
Правозахисна організація Amnesty International заявила в оприлюдненому новому звіті, що деякі повітряні удари з безпілотних апаратів, що їх завдали США в Пакистані, можуть становити склад воєнних злочинів. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як мовиться у звіті, таємність, що оточує програму таких ударів, по суті дає адміністрації США «ліцензію на вбивство» поза межами судового нагляду чи й основних норм міжнародного права.

За даними організації, які вона має про 45 таких ударів американських безпілотників на північному сході Пакистану, в автономних регіонах племен, де діють бойовики-ісламісти, внаслідок цих ударів гинули також цивільні люди, які ніяк не були пов’язані з бойовиками і не становили для США ніякої загрози.

За оцінками, США з 2004 року здійснили в цьому регіоні Пакистану понад 300 таких ударів, через які загинули близько двох тисяч людей – і чільників терористичної мережі «Аль-Каїда» й ісламістського руху «Талібан», і цивільних мешканців.

ж інша правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що ракетні удари США, здійснені з безпілотників і з американських кораблів у Ємені, теж призвели до загибелі багатьох цивільних.

Зокрема, за даними цієї організації, з 82 загиблих унаслідок шести з таких ударів 57 були мирні мешканці, серед них і жінки й діти.

США заявляють, що цілять свої ракетні удари, в першу чергу з безпілотних літаків, у Пакистані і Ємені по терористах та ісламістських повстанцях. Як заявляв президент Барак Обама, такі удари «ефективні», «законні» і «дуже обмежені».
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинська область: ...
Наступна новина: На Тернопіллі підсумки ...

КОМЕНТАРІ