Леонід Бицюра: "Профспілки повинні втрутитися в ситуацію заради порятунку держави"

Леонід Бицюра: "Профспілки повинні втрутитися в ситуацію заради порятунку держави"

23.10.13 08:34 0 961
"Гідна праця – основа соціяльного добробуту та економічного прогресу" – такою була тема велелюдного зібрання представників обласних профспілкових організацій Тернопільщини, що відбулося в Українському домі "Перемога". Чому до профспілкових організацій не прислухається влада, де взяти гроші на зарплату жителям міста та области, як відновити конституційний лад на території краю – відповіді на ці й багато инших запитань спільно шукали заступник голови Федерації професійних спілок України Сергій Кондрюк, голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний, заступник міського голови свободівець Леонід Бицюра, представники Організації роботодавців Тернопільської области, голови місцевих профспілок Тернопільщини.

"Влада догосподарювалася до того, що в Україні нині додаткова потреба місцевих б'юджетів тільки на заробітну плату освітянам становить 2,9 млрд грн", – зауважив Леонід Бицюра. – "Загалом на Тернопільщині для забезпечення нормального функціювання загальноосвітніх навчальних закладів у районних б'юджетах не вистачає понад 60 млн грн. Влада економить, закриваючи та припиняючи діяльність так званих "малокомплектних" шкіл. Але хіба це вихід? У б'юджеті Тернополя теж не вистачає майже 10 млн грн на виплату заробітної плати тільки освітянам. За логікою чиновників, щоби зекономити, ми мали би закрити в місті п'ять загальноосвітніх, чотири спортивних школи та майже всі позашкільні навчальні заклади. А ще лікарню – бо бракує коштів і на медицину... Та ми робити цього не будемо. Адже навіть у війну школи, пошти, лікарні не закривали. Нині ж, слава Богу, не війна. Чого ж тоді Україна – найбідніша держава Европи? То так виглядає обіцяне й оспіване з кожного рекламного щита "пакращєння"?".

Свободівець звернув увагу присутніх на досвід европейських країн, наголосивши на понятті "мінімальний поріг фінансового забезпечення галузі", що застосовується там: "Наприклад, для нормального функціювання галузі охорони здоров'я европейські держави витрачають 6–7% ВВП щороку. Україна ж – удвічі менше! Нас випереджає навіть Росія. Зате влада України хвалиться тим, що постійно щось "реформує", "оптимізує", "реорганізовує"… Судячи з наслідків – не на користь країни працює, а на біду. Майже дощенту зареформовано освіту, медицину, армію та решту галузей. Україною здіймається врадіївка за врадієвкою. Що далі? Профспілковий рух зобов'язаний втрутитися в ситуацію заради порятунку держави і стати на перешкоді цим "реформаторам". І він уже, бодай на Тернопільщині, почав захищати інтереси простих громадян, боротися за краще життя в краї…

Звернув увагу Леонід Бицюра і на прикру "особливість" Тернопільщини: "Наша область єдина в Україні й досі живе без б'юджету. Нагадаю, що представники Партії регіонів та комуністів в обласній раді вже котрий місяць поспіль злісно порушують закон, не виконують дванадцять (!) рішень судів і постанову ЦВК про введення депутатів. Тернопільська обласна рада профспілок днями направила звернення Президентові з вимогою відновити конституційний лад на території области і тисячі жителів Тернопільщини підтримали його, поставивши свій підпис".

Представники профспілкових організацій области також одностайно підтримали постанову Ради профспілок з вимогою організації зустрічі голови Тернопільської облдержадміністрації В.Хоптяна з активом профспілок до 30 жовтня. У разі відмови, йдеться в постанові, активісти профспілок пікетуватимуть облдержадміністрацію під час проведення колегії та інформуватимуть Президента про невиконання ОДА низки нормативних документів, що передбачають участь громадськости в управлінні державою.

Окрім того, учасники зібрання підтримали зовнішньополітичний курс на европейську інтеграцію та схвалили майбутнє підписання Угоди про Асоціяцію з ЕС. Відповідне звернення направили Президентові, Верховній Раді та Кабінету Міністрів України.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ