Тернопілля: на Теребовлянщині відкрили меморіальну дошку повстанцеві Йосипу Поздику

Тернопілля: на Теребовлянщині відкрили меморіальну дошку повстанцеві Йосипу Поздику

23.10.13 09:36 0 1149
20 жовтня 2013 року у селі Деренівка Теребовлянського району відкрили меморіальну дошку повстанцеві, керівнику пропаганди Крайового проводу ОУН "Поділля" Йосипу Поздику.

Участь в урочистому відкритті взяли голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода", депутат Тернопільської обласної ради Володимир Стаюра, заступник голови Теребовлянської районної організації ВО "Свобода", заступник голови Теребовлянської районної ради Тетяна Заноз, активісти районного осередку та громада села.

"Теребовлянщина подарувала національно-визвольному руху багато мужніх синів і доньок. Серед них особливо величною є постать Йосипа Поздика, відомого також під псевдо "Євген". Викликають повагу не тільки інтелект чи якості характеру Йосипа Поздика, а насамперед його професіоналізм. В одному з листів до члена Проводу Василя Кука головний командир УПА, провідник Організації українських націоналістів на українських землях Роман Шухевич писав, що Подільський край ОУН багатший ніж інші на пропагандистські кадри. Напевно, така висока оцінка значною мірою стосувалася і діяльності крайового пропагандиста Йосипа Поздика", – наголосив голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Життя повстанця обірвалося у 1951 році. Він застрелився у власному бункері, аби не потрапити до рук ворога.

"Йосип Поздик був великим патріотом, – зазначила заступник голови Теребовлянської районної організації ВО "Свобода" Тетяна Заноз. – Все своє свідоме життя він боровся проти польських, німецьких, большовицьких окупантів. З часу смерті повстанця минуло понад півстоліття, але про його подвиг ми маємо пам'ятати і . Адже окупанти є і зараз, вони керують державою! А про таких героїв, як Йосип Поздик, влада воліє мовчати. Відтак про них маємо говорити ми, маємо знати і робити висновки, щоб не повторювати помилок минулого".

Довідка:

Йосип Поздик (псевдо "Євген") народився 1921 року в с. Деренівка на Теребовлянщині;

Молодим хлопцем він потрапив у підпілля 1943 року, у 1948 році став керівником пропаганди Крайового проводу ОУН "Поділля".

Трагічно загинув у 1951 році.

Світлини можна переглянути тут:

https://plus.google.com/u/0/photos/104331009406632508844/albums/5937209310273950353

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чехії перед виборами ...
Наступна новина: У Львівській області Віктор ...

КОМЕНТАРІ