Що таке ортопедичне взуття і навіщо воно потрібне?

Що таке ортопедичне взуття і навіщо воно потрібне?

23.10.13 11:55 0 4187
З моменту вставання дитину на ноги і почала ходьби стопа відчуває великі навантаження ( при середній вазі до віку 1 року близько 10 кг вся опора здійснюється на 2 стопи , що становить 4 % поверхні тіла). Архітектоніка стопи дуже складна і представлена ​​26 кістками , з'єднаними між собою суглобами і зв'язковим апаратом . Формування стопи дитини відбувається в середньому до 4 років , тобто до того віку , коли кістки її зберігають хрящову структуру. При відсутності раціональної взуття - з твердою підошвою і лінією згину на рівні плюснефалангового суглоба , фіксацією Таран-п'яткової суглоба за рахунок жорсткого заднього відділу з бічними берцями і викладкою поздовжньо- поперечного зводу стопи за допомогою супінатора , - формується плоскостопість , а в подальшому - плосковальгусной деформація стоп. Це призводить до втрати « ресорної » функції стопи , швидкої стомлюваності , болів в ногах після тривалої ходьби . В результаті виникає спазм судин ніг, порушення кровообігу в них і розвиток різних ускладнень в більш старшому віці. Відсутність « ресорної » функції стоп відбивається також і на стані хрящових поверхонь колінних , тазостегнових суглобів , а також і всього хребта . Таким чином , вся дитяче взуття повинна без винятку відповідати даним вимогам .

Жорсткий задник з бічними берцями виключає формування вальгусной (найчастіше) і варусной установки п'яткової кістки. Жорстка підошва з устілкою - супінатором сприяє формуванню правильного зводу стопи. Застібки на передній частині взуття з великою розкриттям полегшують надягання взуття дитині і гігієнічний догляд за нею.

За наявності плосковальгусной або протилежної - аддуктоварусной установки стопи дітям показана профілактична взуття зі знімною устілкою - супінатором . Дана устілка дозволяє шляхом індивідуального підходу сформувати її з урахуванням деформації стопи. Жорсткий передній відділ взуття перешкоджає формуванню поперечної плоскостопості і бічного ( вальгусного або варусного ) відхилення переднього відділу стопи.

У дітей з наявністю сформувалася вальгусной або варусной деформацією стопи рекомендується взуття з високими берцями . Високий жорсткий Гомілок фіксує не тільки Таран- п'ятковий , але і гомілковостопний суглоб , що при постійному носінні цього взуття формує правильний розвиток суглобових поверхонь і перешкоджає подальшому розвитку деформації. Використання при цьому індивідуально підібраною знімною ортопедичної устілки дозволяє правильно сформувати звід стопи.

При виражених деформаціях стопи , а також у випадках відсутності активного розгинання стопи ( « висяча » стопа ) при периферичному парезі малогомілкового нерва виникає необхідність додаткової жорсткої фіксації з використанням функціонального тутора , вкладається у взуття. Цій меті найбільш повно відповідає ортопедичне взуття з великим розкриттям . Застосування застібок типу « тейп » дозволяє здійснювати надійну фіксацію стопи при різній повноті стопи , полегшує користування взуттям.

Окремо хотілося б акцентувати увагу на спеціальному ортопедичному каблуці. Різна довжина його з внутрішнього або зовнішнього боку ортопедичного взуття дозволяє усунути еверсіонние (обертання стопи назовні ) або інверсійний (обертання стопи досередини ) компонент деформації. При навантаженні на стопу під час ходьби даний каблук здійснює обертання стопи назовні при збільшеній довжині каблука зовні і в усередину при більшій його довжині з внутрішньої сторони. Все це сприяє правильному розподілу навантаження на стопу , створює найбільш комфортні умови для ходьби і попередження ( виправлення) деформації стопи.

Застосування спеціальної спортивної ортопедичного взуття дозволяє попередити швидку стомлюваність в ногах при тривалих навантаженнях ( великий теніс , туризм і т. п. ) і формування більш важкої деформації стоп. Особливо це актуально за наявності « незначних » з точки зору пацієнтів та їх батьків деформаціях (найчастіше - поздовжнє або поперечне плоскостопість , слабкість зв'язкового апарату стоп ) .

Зимова ортопедичне взуття дозволяє впевнено почувати себе на слизькій дорозі , зменшити ризик розтягування зв'язкового апарату стопи , переломів гомілковостопного суглоба і кісток стопи. Подібні травми , як відомо всім травматологів , є найбільш частими в зимовий період року і в структурі непрацездатності займають « почесне » перше місце.

Таким чином , підбиваючи підсумок вищесказаного , слід зазначити , що все взуття , особливо для дітей , повинна бути ортопедичної , тобто відповідає вимогам в тій чи іншій мірі стабільності , розвантаження та формування склепіння стопи , а в кінцевому рахунку - комфортності. А так як кожна стопа , як відбитки пальців , має свої особливості, то і підхід у вирішенні цих проблем повинен бути по можливості індивідуальним. Багато батьків не розуміють в чому переваги спеціального ортопедичного дитячого взуття. Деталі дивіться на сайті магазину http://olvi.org.ua/ua/

Uzinform
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Луцьк: на оперативній ...
Наступна новина: ЄС поновив переговори з ...

КОМЕНТАРІ