Олег Махніцький: «Владу не влаштовує запровадження кримінальної відповідальности за неособисте голосування»

Олег Махніцький: «Владу не влаштовує запровадження кримінальної відповідальности за неособисте голосування»

23.10.13 18:43 0 983
23 жовтня 2013 року відбулося засідання Комітету з питань верховенства права та правосуддя Верховної Ради України, на якому було розглянуто проєкт Закону України “Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінально-процесуального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальности за порушення голосування на пленарних засіданнях Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад). Вказаний законопроєкт (реєстр. №2012) на розгляд парламенту внесли лідери опозиційних фракцій Олег Тягнибок, Арсеній Яценюк та Віталій Кличко. Представники ж провладних фракцій відмовилися підтримати законодавчу ініціативу опозиції. Про це заявив народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання “Свобода”, член профільного парламентського комітету Олег Махніцький.

Під час виступу парламентар наголосив на доцільності запровадження кримінальної відповідальности за порушення порядку голосування на пленарному засіданні Верховної Ради України та порушення порядку голосування на пленарному засідання депутатів Автономної Республіки Крим та депутатів місцевих рад.

«У статті 84 Конституції України встановлено, що голосування на засіданнях Верховної Ради України народний депутат України здійснює особисто. Крім того, рішенням Конституційного Суду від 07.07.1998 № 11-рп/98 розтлумачено, що особисте голосування народного депутата України на засіданнях Верховної Ради України передбачає його безпосереднє волевиявлення незалежно від способу голосування. Враховуючи прямі положення Конституції України, опозиційні фракції наполягають на запровадженні кримінальної відповідальности за порушення цих норм. Зміни до законодавства, які запропонували внести опозиційні фракції, гарантуватимуть особисте голосування та унеможливлять спроби «кнопкодавства», яке в попередньому скликанні парламенту було правилом, та сприятимуть підняттю авторитету Верховної Ради України перед народом та міжнародною спільнотою», – наголосив народний депутат.

Свободівець зазначив: «У чинній редакції Кримінального кодексу України не передбачено кримінальної відповідальности за порушення встановленої процедури голосування депутатами, але влада не налаштована на ухвалення запропонованих змін, бо це не дозволить депутатам порушувати Конституцію і закони України надалі та унеможливить ухиляння від відповідальности за їхні неправомірні дії».

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Під одеський канал АТВ ...

КОМЕНТАРІ