Львівські правоохоронці затримали "на гарячому" квартирного злодія-іноземця

Львівські правоохоронці затримали "на гарячому" квартирного злодія-іноземця

24.10.13 08:42 0 970
Львівські правоохоронці затримали 32-річного громадянина однієї із сусідніх держав „на гарячому”, під час спроби обікрасти квартиру у Сихівському мікрорайоні міста.

Як розповів заступник начальника Сихівського райвідділу міліції Ігор Масендич, 22 жовтня на телефон оперативної лінії „102” поступило повідомлення про те, що в квартиру на першому поверсі житлового багатоповерхового будинку на вулиці Полуботка проник невідомий чоловік.

На місце події оперативно прибули співробітники патрульно-постової служби. Побачивши міліціонерів, зловмисник вистрибнув з вікна помешкання і намагався втекти. Поруч біля будинку перебував працівник комунального підприємства, яке обслуговує дану дільницю, який не залишився байдужим і кинувся навперейми зловмиснику.

Чоловік, як з‘ясувалося згодом, працює двірником у даному мікрорайоні, допоміг міліціонерам зупинити зловмисника, якого було затримано співробітниками ППС і доставлено в ізолятор тимчасового тримання.

Затриманим виявився 32-річний громадянин однієї із сусідніх держав.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 3 статті 185 КК України (крадіжка, поєднана з проникненням у житло). Дане правопорушення карається позбавленням волі на строк до п’яти років.

Правоохоронці висловили подяку працівнику комунального підприємства, який не залишився байдужим і своїми діями сприяв затриманню правопорушника.

Працівники міліції закликають громадян дотримуватися кількох правил, які допоможуть захистити своє помешкання і помешкання ваших сусідів від квартирних крадіжок.

Кримінальна практика свідчить, що здебільшого зловмисники приникають у квартири чи домівки за відсутності господарів. Більшість таких крадіжок скоюється за «наводкою». Тому дуже важливо, щоб злодії не знали, коли вас немає вдома, які цінності маєте у своєму помешканні. У більшості випадків «домушник» не проникне у квартиру, коли не буде переконаний, що господарі залишили її на тривалий час. Отже, коли вирушаєте у відпустку, виїжджаєте до родичів, не кажіть про це без потреби. Лише обмежене коло людей повинно знати, на який час ви залишаєте помешкання.

Злодії, як правило, потрапляють до чужої квартири через вхідні та балконні двері, вікна і кватирки. Вікна та балконні двері необхідно захистити металевими гратами. Особливо це стосується помешкань першого і останнього поверхів та тих, до вікон яких підведені пожежні драбини, дістають гілки дерев. Щоб уберегти такі квартири від злодіїв також варто встановити сигналізацію.

Квартирні злодії мають звичку розвідувати місце майбутнього злочину. За найменшої підозри щодо людини, яка цілими днями без діла тиняється біля вашого будинку, повідомте свого дільничного інспектора міліції або зателефонуйте до чергової частини міліції.

Ось деякі ознаки квартир, які можуть зацікавити домушників.

Початківці такого профілю, здебільшого, «працюють» методом «подзвонювання». З дев’ятої години ранку, коли господарі на роботі, по черзі дзвонять в усі помешкання, вламуючись до тих, у яких ніхто не відповідає. Важливо не розголошувати, яка побутова техніка, цінні речі є у вас вдома. Не запрошуйте в гості будь-кого. Про це повинні пам’ятати ви й ваші діти.

Проникнути в помешкання в присутності мешканців злочинці можуть тільки тоді, коли господарі надто безпечні і відчиняють будь-кому. Така легковажність може дорого коштувати. Повідомляйте в міліцію про всіх підозрілих візитерів. Намагайтесь запам’ятати тих, хто виносить речі з чийогось помешкання, прикмети підозрілих осіб, номер автомашин, марку та інформуйте про це працівників міліції. Відмовляйтесь від пропозицій незнайомців, які хочуть поворожити у вашій квартирі, перепеленяти дитину, напитися води, дати ліків і тому подібне. Як правило, такі відвідини завершуються крадіжками. Якщо відвідувач вам не знайомий і відрекомендувався представником якої-небудь служби, до якої ви не зверталися, не знімаючи з дверей ланцюжка, перевірте його посвідчення. Коли виникли сумніви, зателефонуйте в службу, попросіть його зайти іншим разом, зверніться в міліцію, покличте на допомогу сусідів.

Найбільш надійним захистом від пограбування квартири є встановлення кнопки тривожної сигналізації з підключенням до пульта централізованої охорони. Реагують на такий сигнал спеціально підготовлені наряди міліції, які у своєму арсеналі мають вогнепальну зброю, спецзасоби та засоби індивідуального захисту. Натиснути на кнопку тривожної сигналізації можна ще до нападу на помешкання, а також під час ізоляції злочинцями господарів квартири в санвузлах та інших приміщеннях. Для її встановлення треба звернутися до територіального підрозділу Державної служби охорони. У квартирах, які були під охороною, крадіїв затримують у 99 відсотках.

Друг людини собака також є неабияким охоронцем.

Якщо не по кишені встановлення сигналізації та утримання собаки, то час скористатися простими, але дієвими рекомендаціями. Не запрошуйте сторонніх, незнайомих вам людей у квартиру, особливо для розпивання спиртних напоїв. Злочинці можуть домішати в алкоголь, який принесли із собою, снодійні препарати. Не повідомляйте домашню адресу та номер телефону стороннім без потреби. Коли даєте оголошення про продаж цінних речей, не вказуйте час вашої відсутності у квартирі. Не зберігайте ключі від квартири разом із документами. Не приєднуйте до них чогось такого, що вказувало б на вашу домашню адресу. Загубивши ключі, негайно замініть замки, а також зміцніть двері додатковими засувами. Не залишайте ключі під килимками, у поштових скриньках. Як тільки виявите негаразди із замками, у яких хтось встиг покопирсатися, особливо з метою зняття відбитків, терміново вжити попереджувальних заходів. Не допускайте нагромадження кореспонденції в поштовій скриньці, яка може вказати на вашу тривалу відсутність. Домовтеся із сусідами чи родичами, аби вони забирали пошту під час вашої відсутності. Зачиняйте вікна і кватирки, особливо коли мешкаєте на першому поверсі або у квартирах, розміщених поблизу пожежних драбин, прибудов.

Коли ви повернулися додому і виявили зламаними або відчиненими вхідні двері у такому разі рекомендуємо: не заходити у квартиру, звернутися за допомогою до сусідів, терміново викликати міліцію, не заходячи до помешкання, перевірте, чи немає там сторонніх, наглядайте за квартирою до приїзду працівників міліції. Коли побачите злочинців і не матимете змоги їх затримати, запам’ятайте їхні прикмети, одяг, марку, номер і колір автомашини, у якому напрямку вони від’їхали.

Не залишайтеся байдужими, якщо побачили когось підозрілого біля будинку або сусіднього помешкання. Взаємодія між сусідами, а також співпраця з правоохоронцями – запорука того, що ваше житло і житло людей, які вас оточують буде у безпеці.

ВЗГ ГУМВС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Срна: Я не думаю, що ...

КОМЕНТАРІ