У Львові відбулась творча зустріч із Романом Лубківським

У Львові відбулась творча зустріч із Романом Лубківським

24.10.13 11:57 0 990
23 жовтня у НУ «Львівська політехніка» відбулась творча зустріч із Романом Лубківським. В заході взяв участь голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук.

«Я гордий тим, що особисто знайомий і маю можливість спілкуватись із цією геніальною людиною. Це пророк нашого часу. Саме завдяки таким людям з’являється впевненість в тому, що в України є велике майбутнє», – сказав під час творчої зустрічі голова ОДА.

Також Віктор Шемчук висловив глибоку повагу до Романа Лубківського — лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, народного депутата Верховної Ради першого скликання, Надзвичайного і Повноважного Посла України.

Своєю чергою Роман Лубківський наголосив, що необхідно зробити все можливе аби у кожній хаті, у кожному селі був «Кобзар» Шевченка. «Незважаючи на життєві обставини та ситуацію в країні ми повинні бути людьми, бути патріотами та гідними послідовниками Великого Кобзаря», – зазначив громадський діяч.

Зазначимо, захід присвячено до 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка, що й стало темою для розмови.

Численними ініціативами Роман Лубківський зробив вагомий вклад у збереження національно-культурної спадщини, зокрема, по відновленню історичної пам’яті та вшануванню пам’яті великих українців. За його сприяння започатковано Міжнародну премію імені Івана Франка (1986 р.), реконструйовано музеї Івана Франка, «Русалки Дністрової», Михайла Грушевського, гетьмана Івана Виговського, створено меморіальні садиби—Маркіяна Шашкевича, Осипа Маковея та родини Устияновичів.

За активної участі митця широко відзначався ювілей Богдана-Ігоря Антонича та Маркіяна Шашкевича. Завдяки поету було встановлено, а згодом і реставровано, пам’ятник на могилі Антонича у Львові, меморіальну таблицю на вул. Городоцькій, 50, пам’ятний знак у с. Новиця на Лемківщині, організовано меморіальну кімнату в м. Горлицях (нині територія Республіки Польща) та музей родини Антоничів (с. Бортятин на Львівщині). Деякі культурологічні ініціативи про Романа Лубківського реалізовано на батьківщині поета — в селі Острівець Теребовлянського району Тернопільської області.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Луцький міський голова ...

КОМЕНТАРІ