Україна ризикує на спалах поліомієліту

Україна ризикує на спалах поліомієліту

24.10.13 11:54 0 1262
У Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, який відзначається сьогодні 24 жовтня, ЮНІСЕФ нагадує, що Україна є однією з небагатьох країн у світі з високим ризиком спалаху поліомієліту у зв'язку з низьким охопленням дітей імунізацією.

Останнім часом «імпорт» поліомієліту серйозно загрожує країні у зв'язку із циркуляцією означеного вірусу в Ізраїлі. Ймовірні випадки захворювання були зареєстровані й в Сирії. А діти в Україні особливо для нього уразливі тому, що менше 50% громадян наймолодшого віку у нас було вакциновано проти поліомієліту. Щоправда на даний час, поліомієліт залишається ендемічним тільки в трьох країнах у світі – у Нігерії, Пакистані та Афганістані. Проте нещодавно через спалах поліомієліту в Таджикистані загинула 21 дитина, а більше ніж 400 дітлахів було інфіковано та 170 паралізовано. Хвороба поширювалась і в Росії, де було зареєстровано 12 подібних випадків.
Нагадаємо, що поліомієліт є високозаразною інфекційною хворобою. Вірус вражає нервову систему й може призвести до паралічу або навіть смерті протягом декількох годин. Ліків від поліомієліту не існує. Імунізація є єдиним способом захисту від хвороби. Безпечні та ефективні вакцини сьогодні існують, і вони дуже важливі для захисту дітей від поліомієліту. Щеплення проводиться кілька разів та захищає малюків на все життя. "Багато дітей в Україні не повністю вакциновані. Діти мають отримати три дози вакцини проти поліомієліту протягом першого року життя. Проте ніколи не пізно вакцинувати дитину", - пояснює Катерина Булавінова, медичний консультант ЮНІСЕФ та практикуючий педіатр. На жаль, потужне лобіювання проти вакцинації, скептицизм та дезінформація населення про щеплення, що особливо характерно для діяльності низки сектантських релігійних угруповань на теренах Західної України, є одною з вагомих причин швидкого зниження охоплення імунізацією. За даними опитування ЮНІСЕФ, лише 46% населення позитивно ставиться до імунізації. Це вже в Україні призвело до спалахів інфекційних захворювань останнім часом, таких як кір, краснуха та епідемічний паротит (свинка).
«На відміну від хвороб, вакцини не вбивають. У не вакцинованих проти поліомієліту дітей, хвороба може призвести до смерті та інвалідності на все життя. Вакцинація дуже важлива для захисту здоров’я дітей", - своєю чергою зазначає Юкіе Мокуо, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Ігор Галущак
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині фахівцями ...
Наступна новина: На Львівщині відбудеться ...

КОМЕНТАРІ