У Киргизстані знову вимагали націоналізувати золоту копальню

У Киргизстані знову вимагали націоналізувати золоту копальню

24.10.13 16:32 0 942
Не менш як 800 людей знову вийшли на демонстрацію на півночі Киргизстану, вимагаючи повної націоналізації нині канадсько-киргизького золотовидобувного підприємства «Кумтор». Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Демонстранти, які зібралися перед будівлею Джеті-Огюзської районної адміністрації в райцентрі Кизил-Суу, також вимагали звільнити десятьох людей, які перебувають під вартою з початку місяця після схожого протесту в іншому місці тієї ж Іссик-Кульської області, який закінчився сутичками з поліцією.

Ці десятеро, затримані після протестів в обласному центрі Караколі, в перебігу яких демонстранти брали заручником голову обласної адміністрації, звинувачені у взятті заручників, хуліганстві, нападах і погрозах смертю.

Через протести парламент Киргизстану почав розглядати можливість переукласти на вигідніших для країни умовах угоду з нинішнім оператором «Кумтору», найбільшої золотої копальні країни, канадською компанією Centerra Gold. Нині Киргизстан має у спільному підприємстві 33 відсотки акцій.

Минулого місяця парламент уже схвалив меморандум про створення на «Кумторі» спільного підприємства між урядом і компанією з Канади, в якому сторони мали б по 50 відсотків, але демонстранти не згодні з цим і вимагають повернути «Кумтор» у повну державну власність.

Ці вимоги лунають у Киргизстані вже давно і не раз призводили до сутичок демонстрантів із правоохоронцями, а також до засудження і позбавлення мандатів трьох опозиційних парламентарів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові яскраві осінні ...
Наступна новина: Британська королівська ...

КОМЕНТАРІ