У Волинській області сільськогоподарські землі мають приносити користь громаді

У Волинській області сільськогоподарські землі мають приносити користь громаді

25.10.13 09:30 0 872
Про стан роботи головного управління Держземагенства в області за 9 місяців поточного року доповів під час засідання колегії ОДА начальник цього структурного підрозділу Василь Василенко.

Він повідомив, що станом на жовтень в області укладено 80057 договорів оренди землі на загальну площу 177,1 тис. га, що на 5,1 тис. га більше ніж торік. Сума нарахованої орендної плати за використання земельних часток (паїв) становить 100,5 млн грн, що на 13,8 млн грн більше ніж у 2012 році. Середній розмір орендної плати - 555,1 грн/га, на кінець 2012-го року становив 502,8 грн/га в рік.

Надходження до місцевих бюджетів від плати за землю від юридичних та фізичних осіб збільшились на 6,84 млн грн у порівнянні із звітним періодом минулого року і становлять 81,86 млн грн. Зокрема, надходження від орендної плати збільшились на 6,2 млн грн, від земельного податку - 0,6 млн грн. Прогноз надходжень до кінця року - 111 млн грн.

Нормативну грошову оцінку проведено на 100% земель населених пунктів.

У власність громадянам безоплатно передано 569,3 тис. земельних ділянок загальною площею 156,8 тис га, а право на земельну частку (пай) отримали 237,6 тис. чоловік.

Голова облдержадміністрації Борис Клімчук, в контексті цього питання, розкритикував роботу деяких міських та сільських рад, які своїми рішеннями безкоштовно виділяють земельні ділянки, від чого потерпають їх бюджети. Найбільше «грішать» цим у Ковелі. Тільки в цьому році депутати «роздали» тут 88 ділянок. «Це гроші, які не отримали ваші громади, та за які можна було відремонтувати деякі садочки та інші заклади соціальної сфери», - підкреслив він.

У свою чергу, заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк сказав, що ще три роки тому в області оброблялось 33 тис га землі сільськогосподарського призначення без належних документів, від чого потерпали місцеві бюджети: «Виснажуючи землю, господарі отримували прибутки, а про сплату податків забували». «За всі сільськогосподарські землі треба платити», - резюмував Борис Клімчук. І додав, що земельникам необхідно переглянути та вийти на справедливу орендну ставку в рекреаційних зонах.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: На Тернопіллі перший ...

КОМЕНТАРІ