Зупинка відкачування води на шахті ім. Горького призведе до підтоплення і подальшому просідання грунту в центрі Донецька на 1,2 метра. висновок НДІ

Зупинка відкачування води на шахті ім. Горького призведе до підтоплення і подальшому просідання грунту в центрі Донецька на 1,2 метра. висновок НДІ

25.10.13 12:22 0 3184
Повна зупинка роботи насосів через відключення електроенергії на державному підприємстві « Шахта ім. Горького » призведе до підтоплення Донецька з подальшим просіданням рівня грунту в центрі міста від 0,7 до 1,2 метра. Про це йдеться у висновку науково -дослідного інституту « Укргідрогеологія ».

Як повідомив головний енергетик шахти ім. Горького Сергій Лиходід , таке експертний висновок НДІ міститься в проекті ліквідації вугледобувного підприємства .

Зокрема , до складу водовідливного комплексу ДП «Шахта ім. Горького »входять три шахти : шахта № 11 , шахта « Центрально -Заводська »і безпосередньо сама шахта ім. Горького . Щогодини весь комплекс відкачує в середньому 1,5 тис. кубічних метрів води , але обсяг водозбірників на підприємствах різний. Так , при повній зупинці роботи насосів на шахті № 11 вода вийде з водозбірника і почне затоплювати гірничі виробки за 8 годин , на «Центрально -Заводської » - за 12 годин , на ім. Горького - за 18 (процес затоплення проходитиме одночасно - прим.) .

« Критична позначка рівня води становить 707 метрів , - каже Сергій Лиходід , - після цієї позначки вода почне перетік на шахту № 17-17 біс ( також знаходиться в розряді шахт III групи) , а після у виробки діючої шахти ім. Скочинського ДП « ДВЕК» , на якій немає потужної водовідливної установки , щоб впорається з таким сильним потоком води. І цей процес неможливо буде зупинити , так як всі шахти міста пов'язані старими гірничими роботами , є тріщини , розвідувальні свердловини , а то й прямі переходи гірничих виробок з одного підприємства на інше ».

Після затоплення шахт до певного рівня вода піде у виробки законсервованого донецького метро (шахта «Центрально -Заводська » знаходиться в безпосередній близькості від лінії метрополітену) з підтопленням центру Донецька , прогнозується в ув'язненні НДІ « Укргідрогеологія » , що призведе до просідання грунту в центральній частині міста від 0,7 до 1,2 метрів.

« Це справжня ланцюгова реакція. Складно передбачити точний час повного затоплення і подальший розвиток подій , адже вчені « Укргідрогеологіі » обгрунтовували це з точки зору теорії , на щастя , за всю історію такого « потопу» для Донецька не допустили , - зазначає Сергій Лиходід . - Але повне відключення водовідливного комплексу ДП «Шахта ім. Горького »від електроенергії робить його абсолютно реальним ».

Поверхневий комплекс ДП « Шахта ім. Горького »вже давно знеструмлений , електрика подається тільки на поверхневі об'єкти, що входять в зону екологічної броні , а також підземні агрегати . При цьому ПАТ «ДТЕК ПЕМ Енерговугілля» , керуючись актом позапланової перевірки Держенергонагляду в Донецькій області № 10/11-11-022 від 28.08.2013 року , визначило величину екологічної броні енергоспоживання для шахти ім. Горького на нульовому рівні. Тобто , через існуючої заборгованості за спожиту електрику , яка станом на 1 жовтня 2013 склала 83 млн. гривень , ДП « Шахта ім. Горького »може бути повністю знеструмлена , « ДТЕК ПЕМ- Енерговугілля » вже заявив про таку можливість. Зазначимо , що вини шахти в зростанні боргів перед енергетиками немає , гроші повинні були надійти з коштів держбюджету , але фінансування на ці цілі відсутня з 2011 року.

В останньому заяві « ДТЕК ПЕМ- Енерговугілля» , розповсюдженому відділом з корпоративних комунікацій ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» , керівництво енергокомпанії вже не так категорично. «З одного боку , згідно із законодавством України , енергопостачальні компанії не мають права постачати електроенергію безкоштовно . Але ми розуміємо , що шахта у зв'язку з недофінансуванням з держбюджету зараз перебуває у скрутному становищі , і ми всіляко йдемо їй назустріч. У нас є діалог. Ми сподіваємося , що за підтримки місцевої влади вирішення проблеми заборгованості шахти буде знайдено » , - зазначив директор « ДТЕК ПЕМ- Енерговугілля »Ігор Коваль.

Нагадаємо , голова Укрвуглепрофспілки , народний депутат Віктор Турманов звернувся до міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарду Ставицькому з проханням посприяти в погашенні існуючої заборгованості за електроенергію державного підприємства « Шахта ім. Горького ».

Більш детально про критичну ситуацію на шахті ім. Горького читайте в матеріалах офіційного сайту Укрвуглепрофспілки :

« Шахту ім. Горького можуть відключити від електропостачання . Зупинка насосів підприємства несе загрозу підтоплення Донецька »

«Віктор Турманов звернувся до галузевого міністра щодо вирішення проблемної ситуації на шахті імені Горького »


Оперативно знайомитися з ситуацією на підприємствах вугільної промисловості , трудових колективах Ви завжди можете на офіційному сайті Укрвуглепрофспілки - www.prupu.org
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ