Напередодні 70-ої річниці визволення Житомирщини від німецько-фашистських загарбників побачив світ ІV-й том обласної Книги Пам’яті «Переможці»

Напередодні 70-ої річниці визволення Житомирщини від німецько-фашистських загарбників побачив світ ІV-й том обласної Книги Пам’яті «Переможці»

25.10.13 13:09 0 1766
Велика Вітчизняна війна 1941–1945 рр. не підлягає забуттю. Про подвиги дідів і прадідів мають знати і пам’ятати нащадки, аби зберегти дорогоцінний подарунок – життя і мир на землі.

Відповідно до Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні», указів Президента і постанов уряду упродовж 23 років обласне відділення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України» у тісному співробітництві з органами влади і місцевого самоврядування здійснює пошуково-видавничу діяльність з видання історико-меморіального серіалу «Книга Пам’яті України».

Видання обласної Книги Пам’яті, яка є складовою цього історико-меморіального серіалу, має на меті гідно возвеличити внесок житомирян у перемогу над гітлерівськими загарбниками, зримо донести до наших сучасників звитягу і жертовність уродженців Житомирщини, синів і дочок інших братніх народів СРСР, які боронили і визволяли нашу землю від фашистів.

За ці роки віднайдено понад 145 тисяч імен військовослужбовців – жителів Житомирщини, які загинули в бою, померли від ран або пропали безвісти. Їх персоналії занесені до 12 томів обласної Книги Пам’яті.

Понад 60 тисяч мирних громадян, страчених і замучених німецько-фашистськими окупантами, померлих від голоду, загиблих від бомб, снарядів, мін, увічнені в п’яти книгах тритомного видання Книги Скорботи області.

Нині поряд із завершенням серіалу розгорнуто видання серії «Переможці» (6 меморіальних томів), в якій буде віддано шану учасникам бойових дій, що вистояли в смертельній борні з ворогом, повернулись до рідних домівок і, звершивши трудовий подвиг, підняли з руїн рідну Житомирщину. Громадські пошуковці проводять подвірні обходи у сільській місцевості та ведуть пошукову роботу у містах, щоб виявити всіх учасників бойових дій та увічнити їх імена.

На виконання обласної Програми з видання серії «Книга Пам’яті України. Переможці. Житомирська область» на 2010–2013 роки, затвердженої рішенням 24-ї сесії обласної ради від 11.05.2010 № 1076 видано 3 томи обласної Книги Пам’яті «Переможці», на сторінках яких увічнено 31542 імені фронтовиків, що повернулися з війни, живуть у даний час або вже померли. Вміщено також відомості про 100 Героїв Радянського Союзу і 29 кавалерів ордена Слави, які народились або поховані на території Житомирської області і не були занесені до Книги Пам’яті. Додатково занесені, віднайдені в процесі пошукової роботи, 288 імен військовослужбовців і мирних громадян, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни та з різних причин не увійшли до попередніх 17 томів обласної Книги Пам’яті.

Напередодні 70-х роковин визволення Житомирщини від німецько-фашистських загарбників побачив світ ІV-й том обласної Книги Пам’яті «Переможці», на сторінках якого вміщено короткі історико-публіцистичні нариси, а також:

імена учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр. і Другій світовій війні Овруцького, Олевського, Попільнянського, Радомишльського районів – усього понад 12 тисяч персоналій;

імена військовослужбовців, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни та з різних причин не були внесені до «Книги Пам’яті України. Житомирська область»;

уточнені та додаткові відомості про воїнів, увічнених у попередніх томах видання.

Розміщення відомостей на учасників бойових дій здійснено за алфавітом по районах, містах, селищах, селах. Відповідно до алфавіту вказані прізвища, імена, по батькові ветеранів, подаються рік і місце народження, участь у війні, військове звання, бойові нагороди, трудовий шлях після війни, трудові нагороди і відзнаки, для тих, хто живий донині, – вказано місце проживання, для тих, хто помер після війни, – дата смерті і місце поховання. Назви населених пунктів, місць народження, загибелі і поховання вказані у відповідності з сучасним адмінстративним поділом.

Два ілюстративних блоки світлин розповідають про участь жителів області у заходах, присвячених 68-ій річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр., вшануванню полеглих героїв. Також вони повідомляють про презентацію ІІІ тому книги «Переможці» у Малинському, Народицькому, Новоград-Волинському районах, про участь ветеранів і молоді Черняхівського і Народицького районів у Всеукраїнській естафеті пам’яті, присвяченій 70-ій річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. В них вміщені світлини пам’ятників, меморіальних плит і меморіальних дощок, встановлених у 2012–2013 роках на честь захисників Житомирщини, героїв-земляків. Для зручності в користуванні подається перелік воєнних умовних позначень і скорочень, використаних джерел інформації та літератури.

Керівництво роботою над матеріалами до ІV-го тому здійснювала обласна редакційна колегія на чолі з заступником голови обласної державної адміністрації Я. Д. Долгих.

За основу бралися документальні дані районних та міських комісій зі створення Книги Пам’яті, що діють при райдержадміністраціях і міськвиконкомах, матеріали Державного архіву Житомирської області, поіменні списки учасників бойових дій і підпільно-партизанського руху, сформовані міськими, сільськими і селищними радами за участю обласного, об’єднаних міськрайонних і районних військкоматів, управлінь СБУ та МВС України в Житомирській області, архівів районних управлінь соціального захисту населення, ветеранських організацій, музеїв, газет, мемуарних видань тощо.

Практичну роботу щодо впорядкування і випуску четвертого тому серіалу – обробку матеріалів, що надійшли з районів і міст, їх систематизацію, редагування здійснили працівники обласного відділення пошуково-видавничого агентства Р.В. Барало, В.І. Бобришева, Т.Ф. Даниленко, М.М. Колодницька, А.І. Савенко, керівник авторського колективу заслужений журналіст України А.П. Онопрійчук.

Значну науково-методичну допомогу у підготовці видання надали Головна редакційна колегія Книги Пам’яті України, Пошуково-видавниче агентство «Книга Пам’яті України», Меморіальний комплекс «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років».

Упорядники та співробітники обласного відділення пошуково-видавничого агентства «Книа Пам’яті України» висловлюють подяку всім, хто сприяв роботі над виданням, зокрема співробітникам Державного архіву Житомирської області, Житомирського обласного краєзнавчого музею, Житомирської обласної державної телерадіокомпанії, друкованих засобів масової інформації міст і районів області; обласній державній адміністрації, її департаментам – фінансів, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, управлінню культури і туризму, а також обласному історико-патріотичному об’єднанню «Пошук», учнівським та студентським пошуковим загонам, ветеранам, родичам померлих після війни фронтовиків.

На жаль, відомості на окремих учасників бойових дій не завжди є вичерпними. Це пояснюється значним терміном давності подій війни, частковою втратою документальної бази, зміною місця проживання родичів учасників бойових дій, а також іншими обставинами.

Допускаємо наявність у списках окремих неточностей і помилок, адже матеріали надходили з різних джерел.

Редколегія та обласне відділення пошуково-видавничого агентства будуть вдячні читачам за допомогу в роботі з уточнення і доповнення персональних списків.

Віднайдені персоналії будуть занесені до відповідних розділів у наступних томах книги «Переможці».

Укріпити в суспільній свідомості пам’ять про події Великої Вітчизняної війни, особливо про ті, що пов’язані з визволенням Житомирщини, відбудовою зруйнованого війною народного господарства, нагадати про те, якою дорогою ціною була досягнута Перемога, сприяти утвердженню в суспільстві і державі поважного ставлення до покоління переможців, віддати данину пам’яті полеглим – в цьому вбачаємо головне завдання своєї роботи над серіалом Книги Пам’яті України «Переможці».

Обласна редакційна колегія Книги Пам’яті України, обласне відділення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України».

(10014, м. Житомир, вул Мала Бердичівська, 25, кім. 621.

Про це повідомили у Житомирській ОДА

Читайте також: http://readik.ru/books/str1_70_1_28.php
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Рамос: "Повинні були ...

КОМЕНТАРІ