Україна і ЄС узгодили новий маршрут поставок газу

Україна і ЄС узгодили новий маршрут поставок газу

26.10.13 13:43 0 801
Україна і Європейський союз узгодили новий маршрут поставок природного газу до України з Хорватії через територію Угорщини. Про це повідомили єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер і міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький після переговорів у Брюсселі. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

«25 жовтня, у Брюсселі у рамках засідання Ради ЄС міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький парафував від імені уряду України тристоронню декларацію із урядом Республіки Хорватія та урядом Угорщини про реалізацію проекту Адріатичного газового коридору, який підтримується Європейською комісією. Об’єктом газопостачання трубопроводу має стати LNG термінал, який Хорватія планує збудувати на острові Крк в Адріатичному морі (проект «Адріа LNG»)», – мовиться в повідомленні на сайті Міненергетики.

За повідомленням, декларацію парафували з метою підвищення енергетичної безпеки, подальшої інтеграції енергетичних систем, диверсифікації поставок природного газу, створення нових можливостей для регіонального економічного розвитку через з’єднання енергетичних інфраструктур та енергетичних ринків, сприяння належного функціонування загальноєвропейського енергетичного ринку.

Україна, Хорватія і Угорщина з участю Європейської комісії мають намір підписати меморандум про створення Адріатичного газового коридору в рамках індустріальної конференції в Києві 4–5 листопада.

«Україна і ЄС узгодили останні приготування Меморандуму про взаєморозуміння», – заявив Еттінґер.

Зі свого боку, міністр Ставицький повідомив, що деталі нового маршруту узгоджені. За його словами, це дуже сильний крок в плані не тільки диверсифікації маршрутів до України, але і зміцнення енергобезпеки всієї Європи.

Україна почала купувати газ у країнах Євросоюзу рік тому. Урядовці заявляли про плани різко скоротити закупівлі російського газу, уклавши контракти на постачання палива через територію Угорщини, Словаччини, Польщі та Румунії.

Проте Києву вдалося налагодити постачання газу лише через Польщу та Угорщину. А от відкрити найбільш перспективний маршрут, через Словаччину, так і не вдалося. Це рішення вже рік гальмується через необхідність словацької сторони узгодити це з російським «Газпромом».

Днями стало відомо, що Україна зупинила постачання природного газу через територію Польщі. Таке рішення у «Нафтогазі» пояснюють економічною доцільністю.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Прикарпатті чоловік ...
Наступна новина: Тернопілля: правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ