Українські рятувальники співпрацюють з польськими та словенськими колегами щодо розвитку державних та добровільних служб порятунку

Українські рятувальники співпрацюють з польськими та словенськими колегами щодо розвитку державних та добровільних служб порятунку

29.10.13 10:06 0 784
Міжнародна науково-практична конференція «Рятувальні служби в системі державної безпеки», що проходила 24-25 жовтня у м. Санок Республіки Польща, зібрала представників України, Польщі та Словенії. Захід був організований відповідно до домовленостей І засідання комісії щодо рятування і захисту населення в умовах надзвичайних ситуацій, що діє в рамках Українсько-Польської міжурядової координаційної ради з міжрегіонального співробітництва.

Головною темою заходу став обмін знаннями та навиками між країнами у рятувальній справі, а також окреслення ролі та задач у ній волонтерів.

У конференції взяли участь понад 200 фахівців. Це представники Державної пожежної служби Польщі, органів влади та місцевого самоврядування, відповідальних за безпеку і кризовий менеджмент, Об’єднання добровільних пожежних бригад Республіки Польща, санітарної авіації, Служби медицини катастроф, добровільної служби порятунку на воді, добровільної рятувальної служби в горах, Польського Червоного Хреста. Україну на конференції представляла делегація з 25 фахівців Державної служби України з надзвичайних ситуацій та його територіальних органів управління в західних регіонах.

Заступник Головного коменданта Державної пожежної служби Польщі Януш Скуліч наголосив на тому, що проведення конференції сприяє покращенню організації роботи трьох сусідніх країн у напрямі забезпечення безпеки громадян.

Цікаві доповіді щодо організації та функціонування державних і добровільних служб порятунку, ролі органів місцевого самоуправління та волонтеріату в системі безпеки громадян, а також координації задач у сфері кризового управління у перший день заходу презентували колеги з Польщі. У країні зареєстровано близько 700 тис. волонтерів-рятувальників, з яких 170 тис. долучаються до ліквідації надзвичайних ситуацій. Початковий курс навчання для них складає 3 місяці, його організовують органи місцевого самоврядування під контролем Держаної пожежної служби. Строк навчання може бути й більшим у залежності від спеціалізації.

Українська сторона ознайомила учасників конференції з організацією цивільного захисту та реагування на надзвичайні ситуації в Україні, роботою Центру взаємодії ДСНС України з волонтерами та волонтерськими організаціями, а також презентувала два тематичні відеофільми.

На другий день конференції польські державні та волонтерські служби порятунку, а також медичні організації, продемонстрували елементи рятувальних операцій під час ліквідації надзвичайних ситуацій різного характеру. Зокрема професійні та волонтерські служби у чіткій взаємодії ліквідовували наслідки аварії автобуса, піднімали з води автомобіль та із залученням спеціально навчених собак шукали та рятували потерпілих у горах, гасили пожежі, розгортали мобільні медичні пункти, в яких надавали допомогу потерпілим, а також проводили евакуацію постраждалих за допомогою гелікоптеру.

Конференція дала змогу представникам рятувальних служб трьох сусідніх країн обмінятись досвідом щодо організації роботи у надзвичайних ситуаціях, взаємодії з волонтерами та волонтерськими організаціями, а також поглибити співпрацю в напрямі транскордонного співробітництва.

Державна служба України

з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ