У Львівській ОДА обговорили питання стану забезпечення в області прав інвалідів на працю та зайнятість

У Львівській ОДА обговорили питання стану забезпечення в області прав інвалідів на працю та зайнятість

29.10.13 10:19 0 738
28 жовтня під головуванням першого заступника голови обласної державної адміністрації Богдана Матолича відбулось засідання Координаційної ради у справах інвалідів при обласній державній адміністрації.

Члени Координаційної ради заслухали, зокрема, питання стану реалізації в області програми інтегрованого навчання дітей з особливими освітніми потребами та стан забезпечення на Львівщині права інвалідів на працю та зайнятість у відповідності до чинного законодавства.

Так, головний спеціаліст департаменту освіти та науки Львівської ОДА Марія Васюник поінформувала присутніх про впровадження та розвиток інклюзивної моделі освіти у навчальних закладах Львівщини.

Вона зазначила, що заклади освіти області впродовж останніх років активно брали участь у міжнародних таких проектах як :

- канадсько-українському «Інклюзивна освіта для дітей з особливими освітніми потребами в Україні», який фінансується Канадським Агентством міжнародного розвитку (термін реалізації 2008-2013 рр.). Для адаптації даного проекту пілотною школою визначено ЗОШ № 95 І-ІІІ ступенів Сихівського району м. Львова;

- українсько-німецькому «Впровадження методики Монтессорі – педагогіки в навчальний процес для інтегрованого навчання дітей з психофізичними вадами» (ЗОШ № 60 м. Львова та НВК «Садок-школа «Любисток»).

- шведсько-українському «Інклюзивна освіта школярів з обмеженими можливостями». Протягом 2012 року у навчальних закладах області проведено ряд інформаційно-презентаційних семінарів з питань інклюзивної освіти дітей з порушенням зору.

З питанням працевлаштування інвалідів та створення нових робочих місць для цієї категорії громадян учасників засідання ознайомила директор Львівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Галина Мисаковець, яка зазначила, що за даними статистичної звітності поданої підприємствами до відділення Фонду за 2012р. кількість працюючих інвалідів на підприємствах становить 23766 осіб, при нормативі 17918 осіб: «Незважаючи на економічну кризу, чисельність працюючих інвалідів, в порівнянні з даними на ту ж дату минулого року ( 22812ос.) не зменшилась.74 підприємства сплатили адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу. Відділенням Фонду виставлено 14 позовних заяв на суму 6 млн.271 тис. 678,0 грн», – сказала Г. Мисаковець.

Вона додала, що у 2013 році за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів було створено 18 робочих місць, з них 7 робочих місць створено на підприємствах, яким у 2012р. були надані безповоротні фінансові допомоги на технічне оснащення та переоснащення виробництва, 9 робочих місць на ТзОВ «Великолюбінське», якому в 2010р. була надана цільова позика на безвідсотковій основі для створення 11робочих місць, які підприємство створило і на яких працює 11 інвалідів.

Підсумовуючи засідання Координаційної ради, Богдан Матолич зазначив, що кожен з напрямків діяльності, який стосується покращення рівня життя людей з особливими потребами є важливими, відокремити жоден з них та визначити пріоритетний неможливо.

Відтак, перший заступник голови Львівської ОДА доручив Львівському обласному центру зайнятості забезпечити особам з особливими потребами, які звертаються до служби зайнятості, надавати соціальні послуги з пошуку роботи, інформаційних та консультаційних послуг, пов’язаних з працевлаштуванням, послуг з професійної орієнтації, індивідуальних профконсультацій з використанням діагностичних методик, з метою вибору виду діяльності,професії і т.д.

Департаменту освіти та науки Львівської ОДА забезпечувати організаційно-фінансові заходи для запровадження інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами в закладах освіти.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільська область: 26 ...
Наступна новина: У Міжгір'ї відзначили ...

КОМЕНТАРІ