Ірина Сех взяла участь у Національному форумі на тему поводження з відходами в Україні

Ірина Сех взяла участь у Національному форумі на тему поводження з відходами в Україні

29.10.13 09:17 0 863
Народний депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода", голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех взяла участь у Національному форумі "Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології", що відбувся 25 жовтня 2013 року в Луганську.

Виступаючи на форумі, Ірина Сех наголосила, що складна ситуація у галузі поводження з відходами в Україні пояснюється насамперед відсутністю належної інфраструктури, прогалинами у нормативно-правових положеннях, відсутністю координації між міністерствами, які займаються різними аспектами управління відходами.

"Зважаючи на необхідність узгодження державної політики України у галузі поводження з відходами із відповідними напрямками політики країн Европейського Союзу, передусім треба змінити уявлення про поводження з відходами. Европейське законодавство стрімко розвивається, і Україні, найближчими роками, необхідно докласти значних зусиль для розвитку власної нормативно-правової бази та її гармонізації з екологічним законодавством ЕС.

Наразі ж проблема поводження з відходами в Україні тільки загострюється і не отримує належної уваги всіх органів влади, відтак загрожує здоров'ю, життю, майбутньому. Кабінет Міністрів України не забезпечив виконання законодавства щодо впровадження системи поводження з відходами як вторинною сировиною, через це їхня кількість щорічно продовжує зростати. На жаль, відбувається не гармонізація, а навіть деформація правового поля у галузі поводження з відходами. Як приклад можна навести зміни до закону "Про відходи", якими поза галузь регулювання закону були виведені багатомільйонні відходи гірничо-металургійного комплексу. Усупереч здоровому глузду ці відходи прирівняли до металобрухту, позбавивши природоохоронні фонди значних надходжень від платежів. Инший приклад: Закон України "Про хімічні джерела струму", що стосується утилізації використаних батарейок та акумуляторів. Цей закон не узгоджений з відповідною директивою ЕС. Ці приклади свідчать, по-перше, про недостатню координацію законотворчої діяльности, по-друге, про низький рівень експертизи законопроєктів, по-третє, про неконтрольоване лобіювання відомчих і корпоративних інтересів, а не суспільних потреб", – заявила свободівка.

Ірина Сех також зазначила, що чимало програмних напрямків, запропонованих Верховною Радою, зокрема Комітетом з питань екологічної політики, враховано у нещодавно ухваленій Стратегії державної екологічної політики України на період до 2020 року, зокрема про впровадження технологій більш чистого виробництва з метою зменшення питомої ваги показників утворення відходів; розвиток інфраструктури для збільшення обсягів заготівлі, утилізації та використання відходів як вторинної сировини; створення систем поводження з відходами упаковки, відпрацьованими мастилами, утилізації зношених шин та резинотехнічних виробів, використаних автотранспортних засобів, електронного та електротехнічного обладнання тощо.

У рамках візиту на Луганщину Ірина Сех разом з иншими учасниками форуму ознайомилася з сучасними технологіями зменшення викидів забруднюючих речовин на ПАТ "Алчевський металургійний комбінат". Вона також оглянула Олександрівський полігон ТПВ, де спільними зусиллями Програми розвитку ООН, Луганської обласної державної адміністрації та ТОВ "Надра Луганщини" реалізовано унікальний проєкт зі збору та утилізації біогазу. Зараз відбувається будівництво третьої черги полігону за новими технологіями та змінами в Державних будівельних нормах, рекультивовано першу чергу, споруджено систему збору біогазу та підключено факельну установку для спалювання біогазу та когенераційну установку для подальшого вироблення електроенергії.

Також голова комітету відвідала Тепличанський дитячий садок "Казка", де в рамках Програми малих грантів Глобального екологічного фонду Програми розвитку ООН, було реалізовано комплексний демонстраційний проєкт "Використання енергії сонця та енергозбереження". У дитячій установі проведено тепловізійне обстеження, енергоаудит, встановлено сонячний колектор для гарячого водопостачання, сонячні батареї для отримання електроенергії та енергозберігаючі металопластикові вікна та двері.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Перший гастрономічний ...

КОМЕНТАРІ