Нові правила сплати податку на нерухоме майно

Нові правила сплати податку на нерухоме майно

29.10.13 14:11 0 966
Головне управління Міндоходів у Чернівецькій області нагадує, що з 4 серпня в Україні почали діяти нові правила сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
Законом переглянуто розміри житлової нерухомості, на яку нараховуватиметься пільга. Відтепер пільга надаватиметься виходячи із сумарної площі об‘єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку, незалежно від їх кількості.
Так, не сплачуватимуть податок власники квартир, якщо їх загальна житлова площа не перевищує 120 кв.м. Для власників будинків "пільгова площа" визначена у розмірі 250 кв.м. незалежно від їх кількості. Якщо у власника є і квартира, і будинок загальною житловою площею до 370 кв.м., він також не сплачуватиме податок на нерухомість.
Якщо ж площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то платити податок доведеться лише за ті квадрати, які перевищують визначений розмір.
Однак, якщо об’єкти оподаткування використовуються власниками для одержання доходів, тобто надаються в оренду, лізинг або використовуються у підприємницькій діяльності, пільга на них не діє.
Ставки податку будуть диференційовані – від 1 до 2,7% мінімальної заробітної плати, а саме :
- квартир - не більше 1 відсотка мінімальної заробітної плати (м.з.п), житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, у разі перевищення ставка становитиме 2,7 %;
- будинків - не більше 1 відсотка м.з.п., житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, у разі перевищення – 2,7 %;
- квартир та будинків ¬– 1 відсоток м.з.п., житлова площа яких не перевищує 740 кв. метрів, у разі перевищення – 2,7 %.
Також, відтепер фізичні особи сплачуватимуть податок за місцем податкової адреси (місцем реєстрації), а не за місцезнаходженням об‘єктів нерухомості.
Не будуть сплачувати податок на нерухомість фізичні особи, які відповідно до закону мають статус багатодітних або прийомних, або малозабезпечених сімей, опікунів, піклувальників дітей, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, які виховуються одинокими матерями (батьками).
З метою проведення звірки щодо об‘єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, розмірів житлової площі таких об‘єктів, прав власності на таке нерухоме майно, ГУ Міндоходів у Чернівецькій області запрошує до кінця 2013 року з‘явитися до податкових інспекцій за місцем податкової адреси (прописки) тих громадян-власників квартир та/або будинків, у яких житлова площа об‘єктів житлової нерухомості перевищує пільгову.

Прес-служба Головного управління
Міндоходів у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: «Поклик серця» ...
Наступна новина: Василь Нетяженко: “Як і ...

КОМЕНТАРІ