Бізнес в Україні витрачає менше часу на сплату податків та експортно-імпортні операції, - Світовий банк

Бізнес в Україні витрачає менше часу на сплату податків та експортно-імпортні операції, - Світовий банк

29.10.13 13:10 0 978
Часові витрати на дотримання вимог податкового законодавства скоротилися на 101 годину. Якщо у минулому році платник податків витрачав на податкові процедури 492 години на рік, то станом на 1 червня 2013 року – 390. Такі дані містяться у щорічному дослідженні легкості ведення бізнесу Doing Business-2014, оприлюдненому Світовим банком 29 жовтня.

Експерти Світового банку відзначили, що скорочення часу стало можливим за рахунок спрощення декларацій для сплати ПДВ та єдиного соцвнеску, а також удосконалення системи електронного звітування. За оцінками дослідження, за рік податкова ставка в Україні знизилася з 55,4% до 54,9%, кількість платежів залишилася на рівні минулого року – 28.

«Ми системно працюємо над спрощенням процедур та часу для сплати податків. Зменшення документації, скорочення звітності, прискорення формальностей, розвиток електронних сервісів – все це дозволяє платникові економити час і, відповідно, робить умови роботи бізнесу в Україні більш комфортними», - зазначив, коментуючи результати дослідження, Міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

Крім того, експерти Світового банку відзначили покращення митного адміністрування в Україні після запровадження нового Митного кодексу. У дослідженні вказується, що Україна зробила міжнародну торгівлю простішою за рахунок більш швидкого оформлення митних декларацій та зменшення фізичних оглядів товарів. Зокрема, час, необхідний для імпорту товарів в Україну, скорочено з 33 до 28 днів, експорту – з 30 до 29 днів. Для оформлення експорту необхідно 6 документів, імпорту – 8 документів.

Загалом позиції України зросли у світовому рейтингу на 25 пунктів. Якщо в минулорічному звіті наша країна посіла 137 місце серед 185 досліджуваних держав, в цьому році - 112-е місце серед 189 учасників рейтингу.

«Приємно, що Україну визначено державою, яка досягла найбільших результатів у поліпшенні регуляторного середовища серед усіх країн у 2012-2013 роках. Це висока оцінка, але не межа нашого потенціалу. Тим більше, що глобальна конкуренція за інвестора зростає. Цього року у світі було реалізовано на 18% більше регуляторних реформ, ніж минулого. Отже Україна має працювати над покращенням бізнес-клімату ще активніше», - підкреслив Олександр Клименко.

За словами Міністра, подальші зусилля Міністерства доходів і зборів будуть спрямовані на поглиблення «дебюрократизації». Зокрема, планується подальше спрощення декларації на прибуток, спрощення процедури подання декларації з ПДВ, подальше зближення бухгалтерського та податкового обліку, розвиток електронних сервісів. Вже з наступного року у платників не буде необхідності отримувати свідоцтво ПДВ та єдиного податку, що також спростить ведення бізнесу.

Також у планах Міністерства робота над зменшенням кількості періодів сплати ЄСВ і створення умов для переходу до сплати 1 раз на місяць (зараз - 2); надання персоніфікованих даних з ЄСВ 1 раз на рік, а не щомісяця, як зараз. Вже впроваджена можливість електронного звітування з ЄСВ, тепер Міністерство спрямовує зусилля на популяризацію цієї форми звітності серед платників.

За словами Міністра Олександра Клименка, «при синергії скорочення часу на реєстрацію бізнесу та його ведення, Україна у майбутньому отримає позитивний тренд збільшення підприємницької активності. І завдання Міністерства – цю синергію забезпечити».

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Сенаті США ...
Наступна новина: Чернівецькі митники ...

КОМЕНТАРІ