Іспанія викликала посла США через шпигування

Іспанія викликала посла США через шпигування

29.10.13 17:45 0 763
Міністерство закордонних справ Іспанії викликало посла Сполучених Штатів для пояснень після публікації в іспанському щоденнику El Mundo, який в оприлюдненій статті стверджував, що Агентство національної безпеки США перехопило понад 60 мільйонів телефонних розмов в Іспанії. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як написала газета з посиланням на колишнього контрактника спецслужб США і викривача даних про їхні таємні програми стеження Едварда Сноудена, АНБ США тільки за один місяць у грудні минулого – на початку січня нинішнього року зібрало деякі дані про десятки мільйонів розмов, як-то номери абонентів чи місце їхнього перебування, хоча не відстежувало їхнього змісту.

Рівно тиждень тому так само МЗС Франції викликало посла США для пояснень після публікації у французькому щоденнику Le Monde, який теж із посиланням на Сноудена стверджував, що АНБ США за той же місяць кінця минулого – початку нинішнього року перехопило понад 70 мільйонів телефонних розмов у Франції.

Минулого тижня МЗС Німеччини викликало посла США для пояснень після скарг канцлера Анґели Меркель, що американська розвідка, ймовірно, прослуховувала її мобільний телефон; у Вашингтоні запевнили, що цього більше не буде, але не заперечили прямо, що це могло бути в минулому. Німецький журнал Der Spiegel писав, теж посилаючись на таємні документи, оприлюднені Сноуденом, що американські спецслужби могли стежити за дзвінками з мобільного телефону Меркель іще від 2002 року, коли вона ще не очолювала уряд Німеччини.

А британський щоденник Guardian, так само посилаючись на дані Сноудена, писав, що спецслужби США контролювали телефонні розмови 35 світових лідерів.

Раніше німецьке видання Der Spiegel писало, що спецслужби США стежили й за президентом Мексики Феліпе Кальдероном. Мексика теж вимагала від США пояснень.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Шторм у Великобританії, ...
Наступна новина: У Грузії засудили ...

КОМЕНТАРІ