У Європі високо оцінили перебіг виборів у Грузії

У Європі високо оцінили перебіг виборів у Грузії

29.10.13 18:10 0 770
Спостережна місія Організації з безпеки і співпраці в Європі на президентських виборах у Грузії оцінила перебіг цих виборів як позитивний і прозорий. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як заявив у Тбілісі голова місії Жоау Соаріш, таким чином грузинський народ підтвердив історичний і унікальний як для післярадянських держав мирний перехід влади, який почався після парламентських виборів минулого року.

За його словами, такі чисті вибори після періоду так само унікального політичного співжиття непримиренних суперників – оточення дотеперішнього президента Міхеїла Саакашвілі і прем’єр-міністра Бідзіни Іванішвілі – свідчать, що демократія у Грузії досягає зрілості.

Так само високо оцінили вибори і в Європейському союзі. Майкл Манн, речник верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, сказав Радіо Свобода, що Євросоюз вітає новообраного президента Ґіорґі Марґвелашвілі з перемогою, а всю Грузію – з вочевидь добре проведеними виборами.

За його словами, хоча спостерігачі повідомили про деякі проблеми, загальна картина виборів підбадьорлива.

У самій Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі, висуванець урядової коаліції «Грузинська мрія» Бідзіни Іванішвілі, заявив, що результат виборів призведе до «зміцнення демократії». Його головний суперник Давіт Бакрадзе, кандидат «Єдиного національного руху» Міхеїла Саакашвілі, який прийшов другим із великим відставанням, визнав поразку; Саакашвілі, висловивши розчарування результатом, закликав прихильників поважати результат виборів. Третя кандидат, проросійський діяч Ніно Бурджанадзе, тим часом заявила, що двоє головних суперників сфальсифікували вибори, і вона не визнає свого програшу.

За попередніми результатами виборів, що відбулися вчора, Марґвелашвілі отримує понад 62 відсотки голосів і перемагає в першому турі; Бакрадзе отримав майже 22 відсотки, Бурджанадзе – близько 10. Інавгурація нового президента має відбутися 17 листопада.

Водночас набудуть чинності зміни до Конституції Грузії, за якими повноваження президента різко скорочуються, і він перетворюється на переважно церемонійного голову держави.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Грузії засудили ...
Наступна новина: Посольство США в ...

КОМЕНТАРІ