29 жовтня 1913 р.: «...станув би з кінцем падолиста перед судом під замітом злочину державної зради»

29 жовтня 1913 р.: «...станув би з кінцем падолиста перед судом під замітом злочину державної зради»

29.10.13 12:22 0 886
День 29 жовтня був багатим на повідомлення з зали суду, причому вони стосувалися не лише постійних клієнтів львівських поліцейських управлінь. Набирало обертів слідство над москвофілами на чолі з Семеном Бендасюком, яких звинувачували у шпигунстві на користь Росії.

«Процес С. Бендасюка і тов. Львівська прокуратория виготовила вже акт обжалованя проти Бендасюка, б. секретаря Общ. ім. Качковського і вишле сей акт в найблизших днях до Відня до апробати. Коли акти вернуть швидко з Відня, то Бендасюк станув би з кінцем падолиста перед судом під замітом злочину державної зради. Спершу було обжалованє спрямоване в напрямі шпіонажі. Зладженє акту обжалованя поручено прок. Сивулякови» («Діло»).

«Іменини віце-президента д-ра Рутовського. З нагоди іменин посла і віце-президента д-ра Рутовського, які припали на вчорашній день, йому висловили сердечні привітання радні, які зібралися на засіданнях різних секцій» («Gazeta Wieczorna»)

«Вламання. В неділю, 26 ц. м., між 6 і 10 годинами вечора хтось вламався до складу капелюхів Флоріана Зайдлера на вул. Театральній, 10. У середмісті, на дуже людній вулиці, за кілька кроків від головної військової варти, спритні злодії зуміли погосподарювати в магазині протягом кількох годин, запалили для освітлення газ і винесли близько 200 капелюхів, спричинивши збитки на 2000 корон. Слід висловити жаль з приводу безпорадності поліцейських, які дозволяють злодіям безкарно розгулювати вулицями з величезними пакунками крадених речей. Слідство, яке поліція провадило у цій справі, встановило, як часто буває в таких випадках, що “злочинці невідомі”» («Kurjer Lwowski»).

«Чий гаманець з грошима? Вчора під час торгів на Ринку купець Абрам Мунд зауважив, що якийсь злодій витягнув у невідомої жінки з кишені гаманець і швидко побіг до найближчої брами. Мунд негайно побіг за ним і відібрав гаманець, в якому було 55 корон і трохи дрібної монети. Хотів віддати злодія в руки поліцейського, але той вирвався і втік. Гаманець п. Мунд віддав поліції» («Kurjer Lwowski»).

«Про шахрайство і розкрадання. Поліція заарештувала кандидата адвокатури Адама Г. за підозрою у шахрайстві і розкраданні і доставила його до слідчої в’язниці. Рік тому Г. вже заарештовували за різні справи, однак тоді слідство було зупинено» («Kurjer Lwowski»).

«На тему “Боротьба з ворогом здоров’я” читатиме доповідь д-р М. Єдлічка в четвер, 30 ц. м., о 8-ій годині вечора, у Крайовому товаристві помічників господарсько-шинкарського промислу, пасаж Гаусмана, 7 [тепер – проїзд Крива Липа], третій поверх. Вхід вільний» («Kurjer Lwowski»).

«Львів 100 років тому» — спільний проект Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка і управління внутрішньої політики Львівської міської ради.

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: У Львівській області Віктор ...

КОМЕНТАРІ