Управління надзвичайних ситуацій застерігає: спалювання сухого листя - шкідливо!

Управління надзвичайних ситуацій застерігає: спалювання сухого листя - шкідливо!

29.10.13 13:30 0 891
Із кожним днем все більше опадає листя. Але листя не повинне спалюватися – це небезпечно з екологічного погляду, оскільки всі накопичені токсичні речовини поступають в повітря. Спалювання листя, в межах міста заборонено. Кожен, хто спалює листя – отруює себе і всіх навколо. Наголошує управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради.

— При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. Разом з димом в повітря вивільняються пестициди, автомобільні вихлопи та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, а часто посилюють перебіг хронічних захворювань. — Нерідко разом з листям горить сміття. Зрозуміло, що це спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря. При горінні гуми утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, останні викликають респіраторні захворювання. Слизова оболонка дихальних шляхів не здатна протистояти збудникам захворювань, коли подразнена димом. Більше того, в тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. При тлінні вологого листя з димом у повітря вивільняються діоксини. — А тепер згадаємо, кого найчастіше можна побачити біля вогнищ? Звісно, дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, а вплив диму на їхні організми особливо небезпечний. — Окрім безпосередньої шкоди людському здоров'ю, спалювання листя та рослинних залишків становить суттєву загрозу для природи: з листям згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка; руйнується ґрунтовий покрив (гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми), відбувається збіднення ґрунту; знищується насіння і коріння трав'янистих рослин; пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; в 2-4 рази зростає промерзання ґрунту. — Крім того, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки; зростає загроза пожеж в екосистемах і загоряння житлових будинків; погіршується видимість на дорогах, збільшується кількість ДТП. — Віктор Іваніцький, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради

Також спалювання рослинних залишків є прямим порушенням законодавства, а саме: ст.50 Конституції України, ст.ст.9, 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», п.п. 3.6.14., 3.7.4. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, п.п. 3.6., 6.4.2. Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, Закону України «Про благоустрій в населених пунктах».

Дії, що є порушенням зазначених норм законодавства тягнуть відповідальність відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення, протоколи щодо порушень, які стосуються ст.77-1 Кодексу, складають працівники Міністерства внутрішніх справ України.

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ