У Львові шкільна молодь вчилась, як долати стереотипи

У Львові шкільна молодь вчилась, як долати стереотипи

29.10.13 13:45 0 1036
Нещодавно у Львівській СЗШ № 38 відбувся навчальний тренінг для школярів з антидискримінаційної освіти «Права людини через кінодокументалістику». Його головною метою було поглиблення розуміння учнями стереотипів, упередження та дискримінації за національною ознакою, спонукання учнів до адекватної реакції на прояви дискримінації; сформування навичок толерантного співіснування в поліетнічному суспільстві.

Захід проходив в рамках 10 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA за підтримки Синицької Галини — начальника Шевченківського відділу освіти управління освіти Львівської міської ради, Ємельяненко Марії — методиста навчально-методичного центру освіти та адміністрації ЗОШ № 38. Тренером виступила вчитель-методист з багаторічним стажем роботи Голосова Наталія.

В цьому освітньому заході взяло участь 25 школярів зі ЗОШ № 38, 44, 100, 23, 43, 94 Шевченківського району м. Львова. Для всіх учасників заходу зустріч з документальним кіно виявилась першою і дуже цікавою. Переглянувши фільм і обговоривши його, школярі самостійно визначили назву фільму і були приємно вражені, що їхні припущення майже повністю співпали з авторською версією «Ромська мрія». Під час заходу через тренінгові вправи з антидискримінаційної освіти, учні мали можливість переконатись, що між упередженістю, стереотипами, дискримінацією та порушенням прав людини існує закономірність, якої, на думку школярів, бути не може. Стрічка дала можливість познайомитись не тільки з історією головних героїв, а й побачити життя ромских громад, їх уклад життя, традиції, зрозуміти, що в силу менталітету та традиційності цього народу він потребує правового і юридичного захисту. Довідка

«Ромська мрія» – це чотири історії про мешканців таборів Закарпаття. Дениса, Мирослава, Діану та Ренату вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями. Цикл «Ромська мрія» – це дослідження українськими документалістами проблем ромів Закарпатської області.

1. «Денис» Денис виховувався в інтернаті, тепер він веде тут музичний гурток. Живе у таборі в будинку тещі з дружиною і трьома дітьми. Але на роботу ходить лише в класичних костюмах з краваткою й до блиску начищених черевиках. Денис купив ділянку землі в селі, мріє збудувати там будинок і виїхати з табору.

2. «Мирослав» Мирослав працює в обласній телерадіокомпанії, знімає та веде щотижневу програму для ромів. Теми програм Мирослава охоплюють і спортивні змагання за участю ромів, і роботу ромських організацій, навіть історичні оповіді, які мають пробуджувати повагу до свого народу.

3. «Діана» Діані 23 роки, вона мешкає у таборі «Радванка». Мати двох дітей від двох шлюбів не полишає мрії вивчитися й стати професійним хореографом. Діана веде танцювальний гурток у місцевій ромській школі. Жінка переконана, що нація припиняє своє існування тоді, коли люди перестають виконувати народні танці.

4. «Рената» Рената народилася в таборі в Мукачевому. Вона вивчилася на юриста в Міжрегіональній академії управління персоналом (МАУП) і переїхала з батьками у квартиру. Нещодавно Рената почала працювати в центрі правової інформації та консультації, створеному в колишньому будинку батьків дівчини. Уперше в історії мукачівського табору ромів безкоштовно консультує юрист. Дівчина допомагає відновлювати паспорти, оформляти свідоцтва про народження дітей, представляє інтереси ромів у судах.

Фільми створені за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках реалізації ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення».

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ