Василь Нетяженко: “Як і фармацевти, лікарі, так і представники влади медичної галузі зобов’язані йти назустріч людям і роз’яснювати їм про можливість придбання ліків для лікування гіпертонічної хвороби за пільговими цінами”

Василь Нетяженко: “Як і фармацевти, лікарі, так і представники влади медичної галузі зобов’язані йти назустріч людям і роз’яснювати їм про можливість придбання ліків для лікування гіпертонічної хвороби за пільговими цінами”

29.10.13 14:13 0 1203
На сьогодні відсоток освоєння бюджетних коштів стосовно пілотного проекту по гіпертонії у Тернопільській області є низьким. Про це заявив на прес-конференції головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я України зі спеціальності «Терапія», член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор Василь Нетяженко.
12 мільйонів українців мають підвищений тиск, який впливає на середню продовженість життя і на ті наслідки артеріальної гіпертензії як інсульти та інфаркти. Серед молоді підвищений артеріальний тиск спостерігається у 15% - зауважив керівник проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.
- Така невтішна статистика пояснюється низькою прихильністю населення до лікування, а також неналежним, некоректним ставленням до свого здоров’я.
З метою зниження захворюваності населення на гіпертонічну хворобу, ішемічну хворобу серця, судинні ураження мозку, підвищення тривалості та якості життя пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями та підвищення доступності їх лікування з 1 червня 2012 р. в Україні реалізовується пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.
У 2013 р. з державного бюджету на часткове відшкодування вартості відповідних лікарських засобів виділено близько 192 млн. грн., на Тернопільську область – близько чотирьох з половиною гривень.
Як наголосив головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я України зі спеціальності “Терапія” Василь Нетяженко, “до реалізації пілотного проекту по гіпертонії у Тернопільській області залучено 390 аптек , котрим тепер щомісячно, а не раз у два місяці держава виділяє бюджетні кошти”.
- На Тернопільщині діагностовано 284 тисяч гіпертоніків, з яких 170 тисяч є обстеженими та завдяки пілотному проекту продовжують лікування гіпотензивними препаратами, які вони по рецепту отримали в аптечних закладах за зниженими цінами», - розповів директор Департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Руслан Мостовий.
Руслан Ярославович звернув увагу на те, що Департамент надалі буде активно працювати над тим, аби до участі у пілотному проекті з гіпертонії долучились інші аптечні заклади області.
Відповідаючи на запитання, яким чином забезпечується відшкодування вартості ліків по пілотному проекту директор Департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Руслан Мостовий відповів, що для отримання гіпотензивних лікарських засобів хворий перш за все повинен звернутись до лікаря, який випише йому рецепт із зазначенням діючої речовини. Фахівці аптечних закладів, в свою чергу, повинні надати інформацію щодо наявності препаратів з однаковою діючою речовиною та дозуванням за різними цінами та виробниками, аби у людини, що хворіє артеріальною гіпертензією, був вибір цінового діапазону, і вона мала можливість придбати потрібний їй препарат за зниженою ціною до 90%.
За словами головного спеціаліста – терапевта Департаменту охорони здоров’я Лариси Матюк, Департамент спільно з медичним університетом ім.І.Я. Горбачевського провели роз’яснювальну роботу серед населення щодо відшкодовування вартості ліків гіпертонікам, здійснюючи численні виїзди в амбулаторії. Залучено до співпраці засоби масової інформації, адже поінформованість хворих теж має велике значення в досягненні успіху та покращення реалізації пілотного проекту в області.
- Як і фармацевти, лікарі, так і представники влади медичної галузі – додав Василь Захарович - зобов’язані йти назустріч людям і роз’яснювати їм про можливість придбання ліків для лікування гіпертонічної хвороби за пільговими цінами.
До слова, як повідомив головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я України зі спеціальності “Терапія” Василь Нетяженко, “західні регіони України більш обізнані, аніж східні відносно нормативних варіантів артеріального тиску. Попри те, цьогоріч впродовж 10 місяців суттєво збільшилась кількість осіб, які звернулися в аптеки, отримавши препарати за зниженими до 90% цінами, і така кількість становить на сьогодні 44%.
Наостанок Василь Нетяженко наголосив, що завдяки таким пілотним проектам, держава допомагає кожній родині ощадити кошти та, найголовніше, - зберігати та турбуватись про своє здоров’я, і таким чином мати повноцінну націю.


Світлана Гуменна,
прес-служба Департаменту охорони здоров’я
Тернопільської облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Підприємствами ...

КОМЕНТАРІ