Трансфертне ціноутворення - як воно є

Трансфертне ціноутворення - як воно є

29.10.13 21:13 0 931
1 вересня 2013 року набув чинності Закон України від 04.07.2013 року №408 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення».
Головною метою закону є побудова дієвої системи державного регулювання трансфертного ціноутворення в Україні, що надасть змогу захистити податкову базу та уникнути при цьому підстав для подвійного оподаткування та невизначеностей, які можуть перешкоджати прямим іноземним інвестиціям та розвитку зовнішньої торгівлі.
Положення закону надають визначення трансфертного ціноутворення, встановлюють механізми податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, визначають операції, що підлягатимуть контролю та методи визначення ціни у контрольованих операціях, а також надають право великим платникам податків на попереднє взаємне узгодження цін у контрольованих операціях з центральним органом державної податкової служби на певний строк.
При цьому, податковий контроль за трансфертним ціноутворенням передбачає застосування Міністерством доходів і зборів України системи заходів щодо встановлення відповідності цін в операціях між пов’язаними особами рівню ринкових цін.
Податковий контроль за трансфертним ціноутворенням ґрунтується на принципі “витягнутої руки” (Arm’s length principle) - міжнародному стандарті, погодженому державами-членами ОЕСР у якості рекомендованого до використання щодо встановлення трансфертних цін для податкових потреб.
Принцип “витягнутої руки” викладений у статті 9 Типової податкової конвенції ОЕСР та передбачає збільшення податкових зобов’язань пов’язаних осіб до рівня податкових зобов’язань непов’язаних осіб за умови відповідності комерційних та/або фінансових умов здійснених ними операцій.
Відповідно до закону, операції будуть контролюватися за умови, що їх загальний річний обсяг з кожним контрагентом складе не менш 50 млн. грн. (без ПДВ).
Контрольованими операціями є господарські операції, що здійснюються платниками податків з пов'язаними особами - резидентами, які:
- задекларували від'ємне значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток за попередній звітний рік;
- застосовують спеціальні режими оподаткування станом на початок звітного року;
- сплачують податок на прибуток підприємств та/або податок на додану вартість за іншою ставкою, ніж базова, станом на початок звітного року;
- не були платниками податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість станом на початок звітного року.
Крім того, на контролі перебуватимуть операції між особами, якщо хоча б одна з них зареєстрована в країні з нижчою на 5 і більше відсотків ставкою податку на прибуток, ніж в Україні.
Для контролю за трансфертним ціноутворенням використовуватимуться 5 методів із наступною пріоритетністю їх застосування:
порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу);
ціни перепродажу;
витрати плюс;
чистого прибутку;
розподілення прибутку.
Платники податків (крім Національного банку України), які протягом звітного періоду здійснювали контрольовані операції, подаватимуть звіт про контрольовані операції Міндоходів, до 1 травня року, наступного за звітним, засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.
Також Закон передбачає, що штрафні санкції за порушення норм статті 39 Кодексу, вчинені у період з 1 вересня 2013 року по 1 вересня 2014 року, застосовуються у розмірі 1 гривня за кожне порушення.
Зазначаємо, що правила про трансферне ціноутворення на сьогоднішній день активно використовуються в багатьох країнах і є ефективним інструментом протидії мінімізації податкових зобов'язань.
Застосування звичайних цін після 1 вересня 2013 року


Прес-служба ГУ Міндоходів
в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Маєте нерухомість? ...

КОМЕНТАРІ