Майже сотня людей обстежились на псоріаз

Майже сотня людей обстежились на псоріаз

29.10.13 20:54 0 1284
Прикрим є той факт, що значна частина хворих на псоріаз в Україні, - а їх 1,5 млн. - не знає про новітні методики лікування, не знає про можливість отримання професійної консультації щодо профілактики, лікування, методів контролю захворювання, тому такий захід виявся доречним у популяризації здорового способу життя. Так хвороба як псоріаз небезпечна тим, що коли вона прогресує, перебіг стає важчим, нерідко призводячи до інвалідизації.

Сьогодні, 29 жовтня, вже вдев’яте відзначають Міжнародний День Псоріазу. В рамках цього дня сьогодні з 900 до 1400 в КУТОР "Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер" проведено консультування хворих на псоріаз. Дана акція спрямована на об’єднання зусиль дерматологів, пацієнтів, хворих на псоріаз для підвищення якості медичної допомоги пацієнтам і на покращення обізнаності громадян України з проблемами псоріазу.
Як повідомив директор Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Микола Хобзей, “головною метою проведення Національних днів боротьби з псоріазом є актуалізація проблеми цього захворювання, поширення інформованості суспільства про те, що в Україні достатньо фахівців, які володіють методами лікування для досягнення стійкої ремісії”.
Такий захід на Тернопільщині привернув увагу громадськості до такого соціально-значимого захворювання як псоріаз. Майже сотня людей, а саме 97 осіб проконсультувалися впродовж Національних Днів Псоріазу, з яких вперше виявлені – 5.
До слова, сьогодні жителі міста та області отримали кваліфіковані консультації та рекомендації головного позаштатного спеціаліста – дерматовенеролога Департаменту охорони здоров’я, головного лікаря “Тернопільського обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру” кандидата медичних наук Олександра Хари, лікаря-дерматовенеролога, доктора медичних наук, професора курсу дерматовенерології Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського, члена Американської академії дерматології Світлани Галникіної, а також доцента, кандидата медичних наук Мар’яна Ковальчук.
Усі бажаючі мали можливість не лише обстежитись, а й отримати рекомендації кваліфікованих спеціалістів стостовно того, як ефективніше боротись з цією хворобою. Також пацієнтам роздана книга з порадами та рекомендаціями щодо оптимального контролю захворювання та догляду за шкірою.
Варто сказати, що тематика псоріазу актуалізована не лише практично, а й теоретично: нещодавно, 22 жовтня, проведені переривчастих курсів для дерматовенерологів області, де лікарі отримали методичні вказівки з діагностики та лікування псоріазу, а також ознайомились з найсучаснішими даними щодо діагностування, контролю та лікування псоріазу; а наступного - 23 жовтня лікарі-дерматовенерологи Тернопільської області взяли участь в он-лайн конференції Міністерства охорони здоров’я з проблем псоріазу.

Довідка:
Псоріаз – це хронічне захворювання шкіри, яке розвивається на основі спадкової схильності під дією різних пускових чинників, основний з яких – стрес. Також «запустити» псоріаз можуть інфекційні захворювання, гормональні розлади, ожиріння, зловживання алкоголем, куріння. Захворювання супроводжується висипаннями на шкірі у вигляді червоно-рожевих потовщених бляшок, з вираженим лущенням на поверхні. У суттєвої частини пацієнтів (15-30%) захворювання може прогресувати із розвитком запального ураження суглобів – псоріатичного артриту.

Попередження важких наслідків псоріазу й інвалідності залежить від своєчасного та адекватного лікування, метою якого є досягнення ремісії хвороби. Для лікування псоріазу у всьому світі широко застосовується метод вузькосмугової фототерапії, який полягає в дії на шкіру ультрафіолету з довжиною хвилі 311нм. Цей ультрафіолет чинить протизапальну, імуномодулюючу, протисвербіжну дію. Метод вузькосмугової фототерапії входить у протоколи та стандарти лікування псоріазу всіх розвинених країн, тому підходить для лікування дітей з п’яти років, вагітних жінок та годуючих матерів. Окрім того, метод вузькосмугової фототерапії ефективний у лікуванні ряду інших захворювань шкіри, таких як атопічний дерматит, парапсоріаз, вітиліго, алопеції та інші.

Курс лікування псоріазу складає 20–25 процедур, тривалість однієї процедури – 15 хвилин. Такі процедури проводяться 2-4 рази на тиждень в амбулаторних умовах, без відриву від роботи чи навчання. Ключовим фактором у лікуванні методом фототерапії є наявність обладнання в транспортній досяжності для пацієнта.


Світлана Гуменна,
прес-служба ДОЗ ТОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото

фото

фото

фото

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Земля чиновника? Ні, його ...
Наступна новина: Свободівці відвідають ...

КОМЕНТАРІ