Захисний комплекс гривні - на світовому рівні.

Захисний комплекс гривні - на світовому рівні.

29.10.13 20:55 0 982
Паперові гроші давно стали невід’ємною частиною нашого життя. Вони є не тільки розрахунковим засобом, але й витвором мистецтва та обличчям країни. Тому потребують ретельного підходу до створення та використання сучасних технологій у розробці системи захисту. Кількість підроблених банкнот української гривні в порівнянні з іншими валютами свідчить про високий рівень захисту. Так, за підсумками 2012 року на 1 млн. шт. банкнот гривні припадало лише 4,1 шт. підроблених банкнот. Для порівняння, у країнах Євросоюзі цей показник становив приблизно 36 шт. підроблених банкнот євро; у Росії – приблизно 12,8 шт. підроблених банкнот. За 9 місяців поточного року кількість вилучених з обігу підроблених банкнот гривні знаходиться на рівні аналогічного періоду минулого року.
Про причини таких показників, про захисні характеристики гривні та про сучасні тенденції у використанні елементів захисту грошей розповідає начальник Управління експертизи та захисту грошей Департаменту готівково-грошового обігу Національного банку України Тищенко Володимир Володимирович.

Для банкноти важливим є весь спектр характеристик – і дизайн, і надійна система захисту, і забезпечення довговічності. Скажімо, дизайн українських банкнот є візитівкою нашої країни. Він віддзеркалює історичне минуле та культурні надбання України, тобто виконує і просвітницьку функцію.
Захисний комплекс теж надає вагу грошам. Якщо він знаходиться на належному рівні, то унеможливлює або мінімізує спроби підробити банкноти. Крім того, формує довіру населення до національної валюти.
Захисний комплекс розділяють на кілька груп. Перша група – це захисні ознаки для населення: водяний знак, захисна стрічка, рельєфне зображення, зображення на суміщення та інші. Друга група – захисні ознаки для касирів, які працюють зі спеціальними приладами. Це поліграфічні захисні елементи, які спостерігаються в ультрафіолетовому або інфрачервоному випромінені, магнітні ознаки. Третій рівень – експертний, він включає в себе перші дві групи, крім того, для дослідження грошових знаків та проведення їх ідентифікації використовується більш складне обладнання.
Наші гроші добре захищені. Рівень захисту українських грошей знаходиться на рівні банкнот євро, які зараз перебувають у обігу. Національний банк постійно відслідковує сучасні тенденції та вивчає світовий досвід. Цей процес йде безперервно, випробовуються нові технології та захисні елементи.
Якість банкнот визначається і тривалістю їх життя. У цьому відношенні наші банкноти теж нічим не поступаються іншим валютам. Середня тривалість життя українських банкнот залежить від номіналу. Банкноти низьких і середніх номіналів, які найчастіше використовуються, мають тривалість життя від 1 до 3 років. Банкноти номіналом 50 та 100 гривень «живуть» біля 5 років. А «довгожителями» є банкноти найвищих номіналів, тривалість їх життя становить 7 і більше років. Зносостійкость банкнот формується ще на етапі виготовлення банкнотного паперу. Наприклад, у процесі виготовлення папір покривається спеціальними речовинами, лакується. Взагалі, технології, що використовують Фабрика банкнотного паперу НБУ та Банкнотно-монетний двір, дозволяють створити банкноти на рівні кращих світових зразків.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Свободівці відвідають ...
Наступна новина: Михайло Юнак: «Наполеглива ...

КОМЕНТАРІ