Маєте нерухомість? Запрошуємо до податкової!

Маєте нерухомість? Запрошуємо до податкової!

29.10.13 21:26 0 1306

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що 4 серпня 2013 р. набрав чинності Закон № 403, яким внесено зміни до діючої редакції ст. 265 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» Податкового кодексу України з метою формування реєстру платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та забезпечення взяття відповідними контролюючими органами на облік таких платників податку.

Законом № 403 встановлено, що у 2013 р. власники об'єктів житлової нерухомості на підставі оригіналів документів про право власності на об'єкти житлової нерухомості та про житлову площу таких об'єктів можуть здійснювати звірку даних щодо таких об'єктів до 31.12.2013 р. (включно), а контролюючі органи у 2013 р. не нараховують податок на нерухоме майно фізичним особам, і цей податок фізичними особами не сплачується.

Новими правилами змінено принцип розрахунку податку на житлову нерухомість для фізичних осіб, податок буде обчислюватися не окремо за кожним з об'єктів, а за всіма (сукупно) об'єктами житлової площі, що перебувають у власності платника податку. Крім того, переглянуто розміри житлової нерухомості, до яких застосовуватиметься пільга. Відтепер „пільгові площі” визначатимуться виходячи із сумарної житлової площі об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку, незалежно від їх кількості. Наприклад, якщо у фізичної особи є у власності одна або кілька квартир, то податок він сплачуватиме тільки за кількість квадратних метрів сукупної житлової площі, що перевищують 120 кв.м. Наприклад, у фізичної особи є дві квартири житловою площею 25 та 105 кв. м. відповідно (сукупна житлова площа - 130 кв.м.). За таких умов податок треба буде сплатити тільки за 10 кв.м. (130 кв.м. - 120 кв.м.).

Для власників будинків „пільгова площа” визначена у розмірі 250 кв.м. незалежно від їх кількості. Наприклад, за два житлові будинки, в яких житлова площа 90 та 200 кв.м. відповідно (сукупно - 290 кв.м.), податок буде сплачуватися за 40 кв.м., що перевищують установлену для пільги межу - 250 кв.м.

Маючі у власності і квартиру і будинок (незалежно від кількості таких об'єктів), пільговий режим поширюється на 370 кв.м. сукупної житлової площі за всіма такими об'єктами.

Зросла кількість пільговиків з податку на нерухоме майно, які взагалі не будуть його сплачувати. Це опікуни, піклувальники дітей, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, які виховуються одинокими матерями (батьками). Багатодітні, прийомні, або малозабезпечені сім'ї також позбавлені від такого оподаткування.

Водночас існуючі норми доповнено нормою, згідно з якою пільги щодо сплати податку на нерухоме майно не поширюються на об'єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).

Суттєвою є зміна порядку сплати суми податку - відтепер фізичні особи сплачуватимуть податок за місцем податкової адреси (місцем реєстрації), а не за місцезнаходженням об'єктів нерухомості. Це значне полегшення для громадян, оскільки не потрібно буде їздити для сплати податку в різні населені пункти.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях запрошує громадян-власників квартир та/або будинків, у яких житлова площа об'єктів житлової нерухомості перевищує пільгову, до кінця 2013 року завітати до Центру обслуговування платників міської податкової інспекції для проведення звірки щодо об'єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, розмірів житлової площі таких об'єктів, прав власності на таке нерухоме майно.

Інформаційно - комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ