Голова правління ПАТ «Гнідавський цукровий завод»» Сергій Бондарук: «Вирощувати цукрові буряки навіть при ціні цукру 5,4 грн/кг - економічно вигідно»

Голова правління ПАТ «Гнідавський цукровий завод»» Сергій Бондарук: «Вирощувати цукрові буряки навіть при ціні цукру 5,4 грн/кг - економічно вигідно»

30.10.13 08:07 0 1199
«В найближчі п’ять років Україна не матиме перевиробництва цукру. Тому вирощувати цукровий буряк навіть при ціні солодкого продукту 5,4 грн/кг - економічно вигідно», - такий прогноз зробив голова правління ПАТ «Гнідавський цукровий завод» Сергій Бондарук, спілкуючись на підприємстві з головою облдержадміністрації Борисом Клімчуком. Висновок він зробив на підставі аналізу останніх п’яти років. «Кількість діючих цукрових заводів меншає. І якщо в цьому році усі разом вироблять 1,2 млн тонн цукру при споживанні 1,8 млн тонн, то це буде дуже хорошим показником», - сказав Сергій Бондарук.

За його словами, цукрова галузь дуже інертна: «Маховик повільний і щоб його прискорити, державі необхідно 3-4 роки. На Волині великим плюсом для цукрових заводів є те, що буряк здають різні заготівельники. Ми не залежні від когось одного».

Борис Клімчук погодився з виробником цукру, що три найближчі роки цукровий буряк приноситиме заробіток: «Ми повинні зважити загальну тенденцію, яка склалась в державі і рекомендуємо сіяти буряки, бо це вигідно і здавачам солодкого кореня, і виробникам цукру».

Гнідавський цукровий завод перетинає екватор сезону переробки. 160 тис тонн буряка уже стали цукром, ще 60 тис тонн чекає своєї черги. За добу тут обробляють до 4,5 тис тонн цукрового буряка і варять 600 тонн цукру.

«В цьому році ми приділили увагу і крупнотоварним виробникам, і дрібним фермерам, - розповів Сергій Бондарук. - Беремо сировину із Рівненської області, де не працює жоден завод, та з зони Горохівського цукрового заводу, який також цьогоріч не працює. У нас дуже великі запаси солодкого кореня, що за європейськими мірками не є правильним. Але ми зробили крок назустріч сільгоспвиробнику, який попросив звільнити площі під посівну».

Також на заводі - велика черга автомобілів за жомом. Він затребуваний у агрогосподарствах для відгодівлі худоби, - пояснюють тут. Гнідавський цукровий завод забезпечує жомом безоплатно індивідуальні господарства, де утримують три і більше корови. Обсяг акції цьогоріч - 14 тис тонн жому.

Голова облдержадміністрації Борис Клімчук відзначив, що в нинішній ситуації, коли багато цукрових заводів не працює, діючі - матимуть хороший збут цукру. «Ціна на цукор рухається вгору, тому той, хто послухав наші поради і попрацював на землі – матиме прибуток. Великі агропідприємства області вже глибоко виорали на зяб 20 тис га земельних площ під посів буряків в наступному році. Тому смію стверджувати, що той хто буде з буряком та цукром – буде з грошима», - підкреслив він.

Окремо Борис Клімчук подякував керівництву заводу за ту політику, яку вони розпочали в 1995-96 роках, коли орієнтувались на дрібного здавача. Цю політику завод проводить і нині. Вона дала можливість підприємству вистояти у кризу та заробити. «Гнідавський завод живий. Працює на Волині й завод «Європа цукор». Ними керують місцеві інвестори, що є плюсом. Негативний приклад – заводи в Горохові та Володимирі-Волинському. Там інвестори не волинські, тому маємо проблеми - заводи стоять. Ми всіх поважаємо, але в аграрному бізнесі та переробці – волинський інвестор для нас - пріоритет», - резюмував голова облдержадміністрації.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: "Юні міліціонери" ...
Наступна новина: На Хмельниччині під час ...

КОМЕНТАРІ