Українці та білоруси розширюють співпрацю у сфері сільського господарства

Українці та білоруси розширюють співпрацю у сфері сільського господарства

30.10.13 12:16 0 837
На Волині упродовж двох днів триватиме дев’яте засідання українсько-білоруської робочої групи щодо збільшення взаємної присутності на ринках сільськогосподарської, харчової та іншої продукції.

Участь в його роботі беруть заступник Міністра аграрної політики і продовольства України Олександр Сень, перший заступник Міністра сільського господарства і продовольства Республіки Білорусь Леонід Маринич, фахівці профільних міністерств та обласних відомств обох країн, представники білоруських заводів та підприємств, що виробляють с/г продукцію.

Сторони обговорюють шляхи поглиблення міжрегіональної співпраці України та Республіки Білорусь у сфері сільського господарства.

учасників засідання привітав на волинській землі голова облдержадміністрації Борис Клімчук та побажав їм конструктивної роботи.

Він, зокрема, зазначив: «Уже кілька років влада докладає максимум зусиль для створення в регіоні сприятливої інвестиційної погоди. Цьому сприяє значна кількість уже прийнятих законів, зі змінами для спрощення ведення підприємницької діяльності. Наш акцент – на розвиток агробізнесу», - зауважив він.

«Волинь четвертий рік поспіль, наполегливо, через обласні програми агропромислового комплексу, а їх – 11, фінансово підтримує господарів у 18 різноманітних напрямках. Ми даємо шанс півмільйонному населенню на селі працювати та заробляти», - наголосив Борис Клімчук. Він додав, що нині область розпочинає втілення ще одного регіонального проекту - створення обласного лізингового фонду для аграріїв.

Голова облдержадміністрації також зазначив, що харчова промисловість Волині зорієнтована переважно на внутрішнього споживача, але враховуючи євроінтеграційний курс України, у планах – вихід на світовий ринок.

Борис Клімчук також зауважив, що в регіоні працює достатньо відомих фірм, яким комфортно тут розвивати бізнес. У розвиток волинської економіки вкладають значні інвестиції.

Перший заступник Міністра сільського господарства і продовольства Білорусі Леонід Маринич зауважив, що їх країна планує чимало експортувати харчової продукції як на територію Волині, так і в інші регіони України.

У свою чергу, заступник Міністра аграрної політики і продовольства України Олександр Сень відзначив позитивну динаміку Волині у розвитку АПК та виокремив напрямки поглиблення міжнародної співпраці.

Учасники засідання обговорюють можливості взаємного збільшення обсягів поставок сільськогосподарської продукції підприємств агропромислового комплексу, розширення спільного українсько-білоруського виробництва с/г техніки, розвиток співробітництва у сферах ветеринарної медицини, харчової і переробної галузей, охорони прав на сорти рослин, науково-дослідної діяльності.

За результатами засідання його учасники закріплять домовленості спільним протоколом.

Довідка: упродовж січня-серпня 2013 року на ринках 89 країн світу Білорусь була четвертим (після Німеччини, Польщі, Росії) за величиною зовнішньоторговельного обороту діловим партнером Волині, а у переліку десяти країн СНД, з якими регіон проводила комерційні операції – другим. Частка РБ у зовнішньоекономічних зв’язках області - майже 9%.

За цей період двосторонній товарообіг області з цією країною склав 107,3 млн дол. США (у 3,3 рази більше, ніж торік у січні-серпні). При цьому обсяги товарного експорту збільшилися на 51% і становили 24,6 млн дол. США, а імпорту – у 5 разів та дорівнювали 82,6 млн дол. США.

На 01.07.2013 загальний обсяг прямих іноземних інвестицій (акціонерний капітал) за весь період інвестування склав 384,1 млн дол. США.

На Волині працює 19 спільних українсько-білоруських підприємств, що складає майже 6% від їх сукупної кількості в області. Серед господарських структур, створених в області спільно з партнерами з Республіки Білорусь, в деревообробній галузі ефективно працюють підприємства ТзОВ «Ваш вибір техно», ТзОВ «Волиньліспром», ТзОВ «Укрбрус».

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 1 листопада 2013 року за ...
Наступна новина: 220 чернівчан обрали ...

КОМЕНТАРІ