В Луцьку зробіть свій особистий внесок у збереження довкілля

В Луцьку зробіть свій особистий внесок у збереження довкілля

30.10.13 11:39 0 987
Наскільки важливе питання утилізації відходів, відчуває лише той, кому довелося побувати поряд з міським сміттєзвалищем. Та більшість громадян, щоденно купуючи, споживаючи, використовуючи десятки видів товарів, не бачить різниці між паперовими і пластиковими пакетами, ПЕТ-ф чи скляними пляшками.

Поліетиленові, пластмасові та різноманітні синтетичні полімерні вироби є прикладом побутових ксенобіотиків, тобто чужорідних для біосфери хімічних речовин, що природно не синтезуються, не можуть асимілюватись організмами, внаслідок чого не беруть участі у колообігу речовин у природі, тому накопичуються у зовнішньому середовищі. Потрапляючи в навколишнє природне середовище, вони можуть викликати алергічні реакції, загибель організмів, мутації, знижувати імунітет, порушувати обмін речовин, порушувати хід процесів в природних екосистемах до рівня біосфери в цілому.

Кожного року в світі виготовляється понад 4-5 мільярдів лише пластикових пакетів. Для повного розкладу поліетиленового пакету потрібно 1000 років. І тільки 1 % від 100 мільйонів таких пакетів проходить повторну обробку.

Кожного року більше 1 мільйона тварин та птахів гинуть через потрапляння до їх шлунків пластикових пакетів.

Потреба змін існуючих практик у сфері поводження з ТПВ, які полягають переважно у полігонному захороненні змішаних відходів, назріла вже давно. Наразі можна констатувати, що ефективної системи управління побутовими відходами (або відходами споживання) в Україні не побудовано. Зараз у місті існує унітарна система збирання відходів, притаманна більшості міст України, при якій всі побутові відходи збираються в одну ємкість. В останні роки на території міста реалізовано пілотні невеликі проекти із впровадження роздільного збору відходів. в місті встановлено 64 контейнери для роздільного збору ПЕТ-ф пляшки приватними підприємницькими структурами. Зрозуміло, що цього дуже мало, адже попит мешканців на інфраструктуру для роздільного збору відходів вже перевищує існуючі в місті можливості.

Починаючи з 2014 року, міська влада визначила стратегічним напрямком діяльності докорінні зміни в питаннях поводження з відходами. Основними заходами будуть: будівництво полігону для утилізації ТПВ із застосуванням технологій сортування сміття, брикетування відходів, що захоронюватимуться, повсемісне впровадження роздільного збору сміття у контейнери двох типів (“для мокрої” та “сухої” фракції ). Тобто на всіх існуючих контейнерних майданчиках згодом з’являться додаткові контейнери для збору відсортованих відходів, які далі розділятимуться на окремі види на сортувальній лінії та потраплятимуть на вторинну переробку.

Виникає логічне питання: „Що ж робити нам, пересічним громадянам на побутовому рівні вже тепер?” Відповідь доволі проста: власна безпека може бути досягнута різними шляхами, наприклад:

- шляхом зменшення кількості та об’ємів використання тари та упаковки із синтетичних полімерних матеріалів. При плановому відвідуванні магазину чи супермаркету візьміть з дому багаторазову торбину, відмовляйтеся від додаткового пакування товарів у пластикові пакети;

- поки біля вашого дому не з’явились контейнери для роздільного збору відходів, не викидайте макулатуру у контейнер, де змішуються відходи і потенційна вторинна сировина втрачає свої властивості. Зберіть її роздільно та віддайте сусідському школяреві. Адже, в 25 загальноосвітніх навчальних закладах міста та окремих ДНЗ (№11, 20) понад 5 років, як організовано конкурс-збір макулатури. Щороку учні міських шкіл збирають від 100 до 130 тонн макулатури, яка не потрапляє на полігон, а йде на переробку;

- якщо біля вашого дому чи поряд встановлені контейнери для роздільного збору ПЕТ-ф пляшок використовуйте надану можливість. Зменшуйте об’єм пляшок та місце в контейнері, попередньо відкручуючи кришечку та стиснувши пляшки ногами;

- не викидайте відпрацьовані батарейки від побутових приладів, мобільних телефонів у спільний контейнер. З квітня 2013 року встановлено 25 спеціальних контейнерів для збору відпрацьованих побутових батарейок у загальноосвітніх навчальних закладах. Збір відходів проводиться як одноразові акції.

Окремі торговельні заклади на території міста (наприклад, магазини торгової мережі „Watsons”) теж встановили ємності для збору відпрацьованих джерел струму для населення.

Не будьте байдужими до проблем довкілля, адже навіть одна маленька батарейка, яка потрапляє в довкілля, розкладаючись, забруднює 20 м ґрунту та близько 400 л води. Заходи із вилучення із загальної маси відходів окремих корисних компонентів можуть повернути у повторний обіг 30-40% потенційної вторинної сировини, сприяють видаленню небезпечних відходів із загальної маси ТПВ та зменшують негативний вплив продуктів їх розпаду на довкілля. Кожна людина може зробити свій особистий внесок у збереження довкілля, розумно поводячись з відходами, які сама утворила.

Відділ екології ( 724160, 724608)

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ