Скандал в « Глобусі » : що буде з торговим центром

Скандал в « Глобусі » : що буде з торговим центром

30.10.13 11:40 0 1601


Медіа-портал Право
Останнім часом вітчизняні ЗМІ активно обговорюють ситуацію , що склалася навколо торгового центру « Глобус» , який знаходиться на Майдані в Києві. Це підземне споруда розташована в самому серці столиці на нульовій точці . Саме звідти починається відлік відстаней з Києва у всі напрямки . Над торговим центром височить символ - пам'ятник нашій країні. Власники комплексу впевнені - об'єкт в центрі Києва «Глобус » захопили рейдери . У той же час керівництво та орендарі торгового центру звинувачують його господарів у недбалому ставленні до своєї власності. Ми хочемо зважити і зрозуміти , хто правий у цьому конфлікті. На шальках терезів опинилися так зване рейдерство і фінансові інтереси.
Нещодавно на Першому національному демонструвався фільм « Глобус» : за крок від катастрофи » , в якому ми досліджували стан об'єкта і можливі наслідки неналежної його експлуатації. Тоді стало відомо , що власник ТВЦ «Глобус» британська компанія « London & Regional Properties » , довела торговий центр до критичного стану , відмовляючись проводити будь-які роботи з утримання та ремонту приміщень. Після виходу програми в ефір звільнили Олену Морріс , яка в той час виконувала обов'язки директора департаменту з розвитку « ЛР Глобус». Тоді роботодавець мотивував свої дії штатним скороченням . Втім , для з'ясування всіх обставин скорочення , відповідно до законодавства про працю , працівник має право звернутися до директора установи , в даному випадку - Святославу Ільченко , з проханням про особистий прийом .
Олена Морріс звернулася до Святослава Ільченко з проханням про особистий прийом :
Морріс : Щоб підписати це сповіщення, у мене є можливість ...
Ільченко : Я повідомив Вас усно. Ви відмовлялися підписати наказ.
Морріс : Я просила дати мені час і до кінця робочого дня у мене на це є законне право . Я прошу з Вами зустрінеться з 17 до 18 ...
Ільченко : У Вас на столі є примірник ...
Морріс : Ні. Мені не залишив цей екземпляр начальник відділу кадрів
Ільченко : Зателефонуйте . Нехай спитають. У мене одна рука зайнята ...
Після цього пан Ільченко на зв'язок з Оленою Морріс не виходив. Чи не побажав директор спілкуватися і з нами.
Наступного дня Олену Морріс не допустили на робоче місце. Крім того , її оголосили мало не ворогом компанії. Очевидно , власники « Глобуса» чогось боялися. Інакше як тоді можна пояснити замах на пані Морріс ? Два з половиною роки тому на робочому місці невідомий облив її обличчя розчином соляної кислоти. Тоді смертельна суміш пройшла в міліметрі від сонної артерії. Цей випадок , на думку пані Олени , був пов'язаний з її професійною діяльністю . Компанія L & RP взяла на себе витрати на лікування , але профінансувала його не в повному обсязі. Мало того британці вимагали повернути гроші, витрачені на складні термінові операції . Мовляв , замах на життя Олени Морріс не було пов'язане з її професійною діяльністю . Не дуже віриться в те , що у Великобританії міг мати місце схожий прецедент. Невже тамтешнє законодавство дозволяє керівництву великих компаній так обходитися зі своїми підлеглими?
Олена Морріс , колишній директор Компанії « ЛР Глобус» :
«23 липня я прийшла на роботу. Це знято . Всі ключі та замки були закриті в моєму офісі . Мене не пустили на моє робоче місце. Охоронець сказав : Олена Олександрівна , нам сказали , що Вас звільнили ».
Після зазначених подій Олена звернулася до суду з позовом до L & RP через незаконне звільнення. Підстав для розгляду справи було декілька. У той час Олена Морріс була членом профспілки , крім того , вона була вагітна. Згідно Ст. 184 Кодексу законів про працю звільнення вагітних жінок з ініціативи роботодавця не допускається , а члена профспілки не можна звільнити з ініціативи роботодавця без згоди виборного профспілкового органу ( профкому ) або представника профспілки на даному підприємстві. 16 вересня Солом'янський суд поновив її на посаді директора ТВЦ.
Втім , на роботу Олену Морріс не впустила охорона , мотивуючи такі дії розпорядженням керівництва . Таким чином , фактично , власники торгового центру не побажали виконувати рішення суду . Крім того , ніхто з керівництва британської компанії не виходив на контакт з відновленим директором « Глобуса ». Для того , щоб нарешті почати виконувати свої службові обов'язки , Олена Морріс найняла охоронну фірму , яка допомогла їй таки потрапити в свій кабінет . Таким чином , директор , по суті , замінила охоронців , які перешкоджали виконанню рішення суду , на нових.
Через 3 дні представники « London & Regional Properties » скликали прес -конференцію , на якій було заявлено , що ТВЦ «Глобус » захопили рейдери . На зустрічі з журналістами представники L & RP заявили , що захопленням керувала Олена Морріс і назвали її рейдером . До слова - це була перша і остання зустріч представників британської компанії з представниками ЗМІ.
Правозахисники британської компанії заявляють , що дії Олени Морріс відповідають щонайменше трьома статтями Кримінального кодексу. У сукупності ці правопорушення юристи L & RP називають рейдерством. Давайте розберемося , що означає цей термін .
ДОВІДКА
Рейдерство (в Україні) - вилучення майна на нібито законних підставах , в основі виникнення яких лежать прогалини в законі або системні недоліки функціонування державних інститутів ( судової та правоохоронної систем , системи реєстрації юридичних осіб тощо) .
Рейдерство «по- українськи» в основному складається в придбанні сумнівними шляхами тимчасового права розпоряджатися активами і швидкої продажем цих активів пов'язаним з рейдером особам , з подальшими перепродажами вилучених активів між пов'язаними особами з метою перешкодити ( виключити ) їх поверненню законним власникам.
Давайте порівняємо дії Олени Морріс з рейдерством . Отже , рейдерське захоплення передбачає вилучення майна на нібито законних підставах. Але як може директор підприємства вилучити власність, якою він ніколи не володів . Крім того , за рішенням суду Олена Морріс відновлена ​​на роботі , а не наділена правом власності на ТВЦ. Оперувати активами підприємства новий директор також не могла. Оперувати активами підприємства новий директор теж не могла , оскільки не переоформила платіжні рахунки . Крім того , компанія « ЛР Глобус » є власністю трьох товариств : «Ділайт » , «Ділайт +» і «Ділайт Сіті». Таким чином Олена Морріс просто не мала доступу до майна , яке належить трьом Ділайта . Крім того , рейдери не отримують заробітної плати , і не працюють офіційно на підприємствах .
Враховуючи все вищесказане , очевидно - Олена Морріс НЕ рейдер .
На підтвердження цього , вона скликала прес - конференцію , де заявила , що відкрита для діалогу з L & RP і ні від кого не ховається :
« Ось вона - я , ось мій кабінет ! Шановний Леонард Себастіан ! Приходьте ! Ось Ваша власність . Я її охороняю , оберігаю , виконую свої службові обов'язки. Чому ж Ви не хочете зі мною спілкуватися , а біжите ізаявляете про те , що рейдерське захоплення в ТВК «Глобус». Ви ніде не побачите ні побитих стін, ні розрізаних дверей . Більш того, протягом 5-ти днів не було жодної заяви в міліцію. Ніхто не постраждав. Ніхто нікого пальцем не торкнув ».
До слова , після заяви L & RP про рейдерське захоплення ТВК «Глобус» , керівництво компанії уникає зустрічей з директором торгового центру та журналістами. Двічі представники британських інвесторів призначали прес -конференції і двічі їх скасовували без пояснення причин. Втім , ми спробували з'ясувати , з чим пов'язане таке поведінка верхівки « London & Regional Properties ».
Жодна зі спроб зв'язатися з керівництвом британської компанії не дала результатів . Натомість директор ТВК «Глобус» не уникає зустрічей з пресою. На відкритій прес -конференції Олена Морріс заявила , що власники торгового комплексу в центрі Києва протягом всього періоду з моменту придбання комплексу не виділяли грошей на його утримання і ремонт .
Крім того , на зустрічі з представниками ЗМІ , стало відомо , що попередній директор «Глобуса » (тоді компанія називалася «Столиця» ) теж постраждав від дій британської компанії. У свій час він виявив порушення умов експлуатації торгового центру , а також знайшов докази відмивання грошей через торговий комплекс . Крім того , тодішньому директору не надавали доступ до технічної документації підземної частини «Глобуса ».
Розповідає колишній директор ТЦ «Глобус» :
«Спочатку це були просто обурення і питання з мого боку. На що мені в грубій формі відповіли , що треба чекати, потрібно не лізти в свої справи , намагатися якось викручуватися з ситуації і так далі. Коли Глобус почали заливати нечистоти , підвальні приміщення були по коліно у воді , орендарі масово почали писати скарги , це все дійшло до відповідних органів , я зрозумів , що маю справу з чимось неадекватним ».
Було відкрито кілька кримінальних виробництв . Результатом таких дій тодішнього директора корпорації « Столиця» стали погрози з боку L & RP і звільнення з роботи. За короткий термін ліквідували і саму компанію. Тоді всю відповідальність за тіньові фінансові схеми та недотримання правил експлуатації поклали на людини, яка померла за загадкових обставин. Але найцікавіше , що всі ці обставини стали відомими навіть на суді , а не під час слідства.
« На перше засідання суду ніхто не з'явився , нібито , люди всі були хворі, - розповідає колишній директор ТЦ « Глобус ». - На другому засіданні вони всі були нібито поза містом і не могли приїхати . На третє засідання прийшов абсолютно незнайомий мені чоловік , який назвався новим директором корпорації «Столиця » і який так само сказав , що власники колишньої корпорації « Столиця» , чи то пак « « London & Regional Properties »» продали корпорацію « Столиця» жителю одного з сіл Україна . І після того , як суддя запитав , де цей новий власник і чи можна з ним поговорити , новий директор сказав , що він 2 дні тому помер і надав довідку про смерть ».
Що ж спонукало британських інвесторів за короткий термін ліквідувати корпорацію « Столиця» ? Ймовірно , кримінальні виробництва унеможливили відмивання грошей за старими схемами. Чи не тому виникли товариства з обмеженою відповідальністю «Ділайт » , «Ділайт +» і «Ділайт Сіті » , які в сукупності володіють компанією « ЛР Глобус» і належать « London & Regional Properties ». Схема досить проста: орендна плата за використання торгової площі вноситься на рахунки підприємства « ЛР Глобус». Частина грошей напряму отримує L & RP - з них платяться податки. А ось левова частка надходжень від здачі в оренду приміщень торгового центру розподіляється між трьома Ділайта . І тут найцікавіше . Виявляється , товариства « Ділайт » , «Ділайт +» і «Ділайт Сіті » за рахунок цих коштів погашають півмільярдний кредит, узятий по іпотечній угоді в Німеччині і Великобританії. Таким чином отримані доходи не оподатковуються , а виводяться на рахунки іноземних компаній під виглядом сплати кредитних зобов'язань .
Цікавий факт : у справі з корпорацією «Столиця» і заявами про рейдерське захоплення Оленою Морріс , фігурує посольство Великобританії в Україні . В обох випадках своє втручання дипломати пов'язують із захистом британців і їх власності .
Присутність британського дипломата на прес -конференції « London & Regional Properties » викликало чимало запитань у громадськості. Зокрема : на яких підставах посли вважають рейдерством рішення українського суду ? Чому перший секретар посольства стає на бік інвесторів , неправильно містять свою власність в самому центрі української столиці? Чому британські дипломати не звертають уваги на порушення права члена профспілки і вагітної жінки ?
Громадська організація Європейська країна провела пікетування посольства Великобританії в Києві. Дипломатам передали листа з вимогою припинити покривати незаконні дії організації « London & Regional Properties » , керівництво якої , на думку громадськості вчинила ряд злочинів на території України . Крім того , Європейська країна закликала посольство туманного Альбіону вжити заходів , щоб запобігти подальшому руйнуванню комплексу , який знаходиться в центрі Києва.
У посольстві поки не відреагували на звернення громадської організації . Втім , наступного дня після пікету на заявлену спільну з L & RP прес -конференцію дипломати теж не з'явилися . А пізніше була скасована ще одна зустріч з журналістами. Так британські посли двічі уникали діалогу з пресою. Не коментують вони ситуацію з « Глобусом » і по телефону.
Після звільнення Олени Моріс , орендарі направили на ім'я Святослава Ільченко відкритий лист з проханням прийти на обстеження стану приміщень ТВЦ «Глобус». Втім , директор L & RP в Україні проігнорував запрошення . Тоді орендарі самі провели обстеження і зафіксували результат у присутності незалежної юридичної фірми , яка визначила підземний об'єкт таким , що не відповідає нормам чинного законодавства у сфері охорони праці , санітарним нормам , правилам водовідведення.
Виписка з акта :
« Незадовільній стан приміщень , Який Склаві в результаті неодноразової заліття та постійного впліву волога , внаслідок чого стіні пошкодженні цвіллю та подекуді пошкоджена та почінає руйнуватісь штукатурка . У пріміщенні Постійно Присутні характерний запах вологості та цвілі , а такоже виявлено прісутність плазунів та Великої кількості комарів ... »
З моменту виходу фільму телекомпанії V -TV «Глобус» : за крок від катастрофи » стан торговельного центру не змінилося. Виникає закономірне питання : чому наглядові служби не реагують на численні порушення. Журналісти телекомпанії V -TV звернулися із запитами до державних структур , які контролюють діяльність ТВЦ «Глобус». Всім було показані фото , на яких видно , м'яко кажучи , не зовсім задовільний стан технічних приміщень торгового центру.

Фахівці висловили свою думку :
Вікторія Яковлєва , радник голови правління з питань інформаційної політики ВАТ «АК Київводоканал» :
« Цим усім повинен займатися саме власник цієї споруди . Бачите , тут порушення . Я бачу , що вода капає , а тут і кабель йде і все , що завгодно ... тобто може бути ... Жах .
Зараз там ситуація в « Глобусі » нормалізувалася , але були колись такі випадки , коли нас не пускали в « Глобус».
Руслан бухарець , начальник управління запобігання надзвичайних ситуацій :
«Тут я бачу електричну проводку , яка повинна виконуватися відповідним чином у металлорукавах . Бачу один провід , який прокладений частково не в металорукаві , а решта - відповідно до норм у металорукаві .
На момент останньої перевірки , згідно тих документів , які були складені , такої критичної ситуації в « Глобусі » не було ».
Наталія , прес секретар Держгірпромнагляду України :
« Ну от якщо там щось станеться і тоді буде розпорядження Кабінету міністрів піти і перевірити , тоді наші інспектори підуть і перевірять . Ось зараз наші інспектори не мають права самі туди і перевірити , тому що зараз закон такий прийнятий - створюють всі комфортні умови для бізнесу , щоб їх не тиснули перевірками. А ми від цього залежні - не маємо права ».
Дмитро Дерев'янко , начальник міжрайонного управління Головного управління Держсанепідемслужби в Оболонському районі м. Києва
«Те , що воно не придатне до використання - це точно. Якщо ці приміщення використовуються для виробничих цілей - то вони не придатні. Я так розумію , що йде руйнування і несучих і опорних конструкцій , фундаментів та іншого.
Даний об'єкт може перевірятися 1 раз на 5 років , тому що за Постановою Кабміну він не має жодних ризиків при експлуатації » .
На єдиній прес -конференції Ленард Себастіан запевняв журналістів , що жодних технічних проблем в ТВЦ «Глобус » немає. За його словами Олена Морріс використовує нібито незадовільний стан торговельного центру в своїх цілях , щоб захопити активи підприємства .
Крім того, пан Себастьян пообіцяв показати журналістам телекомпанії всю технічну документацію , яка засвідчує хороший стан комплексу . Втім , ні документів , ні самого директора L & RP побачити не вдалося. Зате була можливість пройтися робочими приміщеннями підземного центру . Виникає питання до пана Ленард : а чи був він сам у цих приміщеннях? Невже ці коридори повинні виглядати саме так?
Від фінансових суперечок і розподілу прав повернемося до простих громадян , які щодня ризикують своїм життям , коли заходять у підземну частину Майдану. Уявімо , що споруда, яка просто не містилося належним чином протягом 6- ти років , знаходиться в аварійному стані. Додамо той факт , що торговий комплекс не обладнаний гідроізоляцією , а це означає , що грунтові води просто підмивають стіни « Глобуса ». Тільки ця обставина робить ТВК неприпустимим для перебування там людей , адже в будь-який момент може статися обвал.А тепер підіб'ємо підсумок .
Каналізаційні системи виводять нечистоти не в очищувальну систему , а до частково працюючим зливовим комунікацій , звідки бруд стікає до річки. Жіропріемнікі вимкнені. А , як відомо , жири , які довгий час відкладаються в трубах , стають якоїсь субстанцією , за властивостями схожим на цемент. Таким чином маємо частково функціонуючу каналізацію з накопиченнями жиру , без гідроізоляції , з підтопленими кабелями , зараженої вентиляцією і без мінімального ремонту. Державні стандарти вимагають , щонайменше , закрити об'єкт і почати негайний капітальний ремонт. Господарі «Глобуса » всю відповідальність покладають на Олену Морріс - ніби вона за 3 тижні довела торговий центр до такого стану .
Давайте згадаємо , що власник цієї споруди в самому центрі Києва нічого не робить , щоб поліпшити умови функціонування об'єкта , над яким знаходиться символ України . А тепер уявімо , що в центрі Лондона на Трафальгарській площі якась українська компанія викупила торговий центр. Вона нехтує усіма зобов'язаннями , доводить приміщення до аварійного стану . Погодьтеся , утопічне припущення . Ніхто такого ніколи не допустіт.Почему дозволяють у нас? Невже серці української столиці може впасти через халатність зарубіжної компанії?
А тепер давайте зважимо всі за і проти .
Обидві сторони конфлікту , що розгорівся навколо ТВЦ «Глобус » звинувачують опонентів у незаконних діях. У той же час одна з них відверто уникає спілкування з журналістами та громадськістю , а інша - навпаки - відкрита для діалогу. Так , поки сторони конфліктують , технічний стан підземного комплексу в самому центрі Києва не змінюється , а це може призвести до руйнувань та численних людських жертв.
Власники британської компанії « London & Regional Properties » брати Лівенстоуни тільки протягом 10 років заробили десятимільярдний капітал . До слова , за професією Ян Лівенстоун лікар- офтальмолог , а його брат Річард - топограф . За кілька років вони стали одними з найбільших інвесторів в Європі , Південноафриканській республіці та Латинській Америці , в тому числі і в Колумбії. Після придбання «Глобуса » Лівенстоуни разом з колумбійськими партнерами - сім'єю Галінськи - створили багатомільярдний проект Panama Pacіfico .
Відомо , що Хайм Галінськи постійно проживає в Лондоні , він керує всіма справами сім'ї в Європі. Його батька Ісаака Галінськи західні ЗМІ називають наркобароном і головою кокаїнового картелю. Колумбійці мають бізнес у всьому світі. Їм належить Bank of Columbia , а також цілий ряд успішних фінансових компаній в Латинській Америці і США .
Характерно , що в сім'ї Галінськи виникають проблеми в країнах , де вони розвивають бізнес. У свій час , Адміністрація Білла Клінтона , Мін'юст і особисто Джон Керрі , минулого сенатор , а зараз віце -президент США боролися зі структурами Галінськи , які відмивали гроші від продажу наркотиків. А в 2005 році Федеральний банк США наклав арешт на всі фінансові операції , пов'язані з їх прізвищем. Далі - більше .
Прізвище Галінськи досить часто перегукується з іменем Джорджа Сороса - відомого негласного спонсора революцій в різних країнах. За інформацією ЗМІ , свого часу пан Сорос допомагав сім'ї Галінськи заволодіти однією з найбільших фінструктур Латинської Америки Bank of Columbia . З 2008 року брати Лівенстоуни співпрацюють з родиною Галінськи . Результат такої співпраці - невиконання інвесторських зобов'язань не тільки в Україні , але навіть у рідній Британії . Нещодавно L & RP відмовилися фінансувати переселення жителів річкових доків в історичній частині міста Грінвіч , де Лівенстоуни будуватимуть елітну нерухомість. Значить , не тільки в Україні так звані британські інвестори не виконують своїх зобов'язань.
Після завершення роботи над програмою стало відомо , що Олена Морріс відмовилася від позову про відновлення її на роботі в якості директора . Такий крок , за її словами був вимушеним. Через численні погрози і тиск , вона припинила боротися за свої права.
«Обставини даної справи отримали обговорення оточуючими , в процесі якого отримують негативний характер і викликають у мене постійне занепокоєння . Такий стан психологічного дискомфорту вважаю для себе неприпустимим , оскільки вагітна » , - пояснила Олена Морріс .
15 жовтня Апеляційний суд Києва скасував рішення суду першої інстанції. Таким чином , Олена Морріс перестала виконувати обов'язки директора торгового центру « Глобус».
Втім , на цьому історія зі зміною керівництва торгового центру не закінчилася. На те , щоб передати ключі і пропускні картки старому новому директору ТВК , правозахисник Олени Морріс витратив 3 дні . Після чого , нове-старе керівництво « Глобуса » заявив , що їм не надають можливості потрапити на свої робочі місця.
Анатолій Башловка , політолог , юрист , розповів:
« Усі закиди в тому , що їм не надавалося можливості зайти цивілізованим способом - це чиста брехня , тому що їм пропонувалося це зробити. Ми хотіли все це зробити так , як це потрібно було б зробити - цивілізовано , нормально , щоб не було ніяких нарікань ».
Але і це не стало фінальною крапкою в конфлікті. Працівникам , які підтримували Олену Морріс , ні захотіли виплатити заробітну плату. За кілька днів до того , як пані вона вирішила не продовжувати боротьбу , людям були направлені листи з повідомленням про затримку зарплати. А ще пізніше на вході в « Глобус» з'явилося повідомлення про відключення світла в торговому центрі за борги.
Резюмуючи все вищесказане , виникає питання до державних органів і служб. А чи не варто перевірити стан торговельного комплексу на предмет порушення при експлуатації? Чи припустима така недбалість з боку іноземних інвесторів до свого майна , яке знаходиться в центрі Києва ? Чи не порушили права члена профспілки і вагітної жінки , коли звільнили її з роботи ? Де тут законність ? Чому нікого не турбує той факт , що права українців порушуються.
Зараз Україна взяла курс на євроінтеграцію. Щоб вступити в західне співтовариство , ми повинні перейняти європейські цінності. Але хіба такими вони мають бути?
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку зробіть свій ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ