Знайомство зі службою: УБОЗ (
)

Знайомство зі службою: УБОЗ ( )

31.10.13 08:32 0 1037
Злочинність існує у світі з найдавніших часів, та у сучасному сенсі слова професійна злочинність народилася порівняно недавно. Якщо "неорганізовані" злочинці є аутсайдерами суспільства, то діяльність сучасних мафіозі будується в основному за законами бізнесу. Про підрозділ міліції, який бореться з організованими зловмисниками далі у статті.

Управління боротьби з організованою злочинністю (УБОЗ) УМВС України в Івано-Франківській області очолює полковник міліції Григорій Полковніков. Керівник залюбки погодився дати інтерв’ю нашому кореспонденту, аби розповісти громадськості про особливості роботи свого підрозділу.

Григорію Васильовичу, ознайомте нас, будь-ласка, зі спрямуванням вашої діяльності.

Основне завдання нашої служби – це, звісно ж, боротьба із організованою злочинністю. Ми викриваємо злочини як економічного (хабарництво, корупція, розкрадання бюджетних коштів, відмивання цих коштів), так і загальнокримінального спрямування (діяльність організованих злочинних груп, наркоторговців, так званих «смотрящих» та інших лідерів злочинного середовища).

Коли йде мова про хабарництво, то працівники УБОЗу займаються цією справою тільки якщо воно вчинене злочинною групою?

Ні, згідно нормативних документів, будь-яка резонансна справа, пов’язана із хабарництвом та корупцією, є в нашій компетенції. Насамперед це стосується органів державної влади, зокрема, осіб, які наділені реальними адміністративно-господарськими та розпорядчими функціями, тобто тих, котрі мають вплив на суспільно-економічні процеси. До прикладу, якщо це керівники райдержадміністрації, районної ради, певного контролюючого органу, а вони наділені такими повноваженнями та мають вплив, значить їх протиправні дії будемо викривати ми.

Нещодавно міліція Прикарпаття підбила підсумки роботи за 9 місяців 2013 року. Що можете віднести до свого позитиву?

Упродовж звітного періоду УБОЗ УМВС України в Івано-Франківській області було виявлено 149 злочинів, у тому числі 89 тяжких та особливо тяжких, по яких відкриті кримінальні провадження. Із них – 67 злочинів загальнокримінальної спрямованості та 82 - по лінії економіки. Задокументовано три злочини зі збитками на понад мільйон гривень та 9 злочинів зі збитками від 100 тисяч до мільйона гривень.

Наведіть конкретний приклад…

Співробітники управління затримали групу хабарників, котрі вчиняли такі злочини, яких на території Івано-Франківщини не було вже останніх десять років. Зловмисники діяли у сфері органів державної влади та лісового господарства. Судовий розгляд першої інстанції цього кримінального провадження вже завершився, підсудні визнані винними в скоєнні хабарництва в складі цієї групи. Але зараз іде апеляційний процес, вирок ще не вступив у законну силу, тому я не можу повідомити деталі справи. Власне, ми не маємо можливості розголошувати інформацію про будь-які злочини до оголошення вироку суду. Специфіка документування організованої злочинної групи така, що тривалий час йде розслідування, говорити можна тільки після засудження останньої. Розслідування триває довго – півроку документування і півроку розслідування, отже мінімум рік.

Чому так довго?

Тому що велика кількість фігурантів. Ми повинні довести їхній зв'язок, єдиний умисел, спільну діяльність: хто лідер, хто виконавець, хто пособник, хто підбурювач. По-перше, це дуже серйозні оперативно-технічні заходи, дуже відповідально потрібно до них підійти, аби довести умисел. Важливо вивчити внутрішні переконання людини: як вона діяла та чому, в складі групи чи ні. Друге – це процесуальне закріплення цього всього. Від того ми і отримуємо такий результат.

Увесь цей час підозрювані перебувають під арештом?

Більшість – так. Цьогоріч ми виявили п’ять злочинних організованих груп, з яких двадцять людей зараз перебувають під арештом. Це більше в порівнянні з минулим роком. Не дивлячись на гуманізацію, яку надав суспільству новий Кримінальний процесуальний кодекс (КПК), залишивши багато людей на волі, які раніше були б затримані, все одно ця цифра є більша. Втім, це свідчить про ефективність нашої роботи в цьому напрямку.

Григорію Васильовичу, Ви згадали про новий КПК. Скажіть, будь-ласка, зміни в ньому надали правоохоронцям якісь нові можливості чи навпаки? І як його запровадження вплинуло на діяльність УБОЗу?

Труднощі були тільки на початку, коли багато роботи довелося виконувати інакше, ніж раніше. Приміром, є багато плюсів і декілька мінусів у сфері документування. Та ми адаптувалися до нових умов і тепер ефективно використовуємо усі його правові інструменти…

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Завдяки модернізації ...

КОМЕНТАРІ