Ірина Романів: “Побудова майбутнього має бути заснована на засадах відповідальності за минуле”

Ірина Романів: “Побудова майбутнього має бути заснована на засадах відповідальності за минуле”

31.10.13 08:36 0 864
30 жовтня у Львові розпочала роботу Міжнародна конференція «Політика пам’яті: досвід, реалії сьогодення та погляд у майбутнє». У відкритті заходу взяла участь заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Романів.

У своєму вітальному слові Ірина Романів відзначила, що у сучасному суспільстві необхідно виховати повагу до історичного минулого, сформувати власне розуміння та сприйняття історії нашої країни.

«Маємо бути готові поважати унікальність кожного, визнаючи право на пам’ять, власне сприйняття історії, дозволити собі сумніватись і вірити, розуміти і прощати, аби наше минуле, могло з миром відпустити кожного з нас для взаємного розвитку та злагоди у суспільстві, – зазначила заступник голови ОДА. – В основі цієї політики лежать принципи поваги до права кожної людини на власне бачення світу, досягнення порозуміння без пошуку винних, пізнання минулого через життєві історії інших людей, розуміння, що побудова майбутнього заснована на засадах відповідальності за минуле», – додала вона.

Також Ірина Романів наголосила, що українська інтеграція до європейської спільноти неможлива без історичного і культурного самовизначення. Інакше ми не зможемо протистояти зовнішнім і внутрішнім викликам, не зможемо добитися успіхів в умовах глобальної конкуренції.

«Питання набуття та зміцнення національної ідентичності носить для України фундаментальний характер. Однак суверенітет, самостійність, цілісність України – це ті червоні лінії, за які не можна нікому заходити», – застерегла Ірина Романів.

Заступник голови ОДА побажала учасникам конференції плідних дискусій, цікавих запитань, виважених рішень та приємного перебування на Львівщині.

Зазначимо, конференція буде тривати 30-31 жовтня та охопить питання подолання стереотипів минулого, проблеми культури історичної спадщини, подолання наслідків тоталітаризму, а також передбачається українсько-польський діалог пам’яті: тяжкі питання минулого, погляд у майбутнє.

У заході візьмуть участь керівник Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн, академік Ігор Юхновський, Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд, голова ради Братства магістрів академії державного управління «Брама» Святослав Шеремета, експерти, депутати, громадські діячі Польщі та України.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Завдяки модернізації ...
Наступна новина: У ЄС застерегли від ...

КОМЕНТАРІ