Ірина Сех: "Уряд проігнорував рішення Львівської та Івано-Франківської обласних рад про внесення змін до "сланцевої угоди"

Ірина Сех: "Уряд проігнорував рішення Львівської та Івано-Франківської обласних рад про внесення змін до "сланцевої угоди"

31.10.13 10:24 0 1003
"Усі обіцянки урядовців, зокрема міністра енергетики Едуарда Ставицького, врахувати пропозиції Львівської та Івано-Франківської обласних рад до Угоди про розподіл вуглеводнів, видобутих на Олеській площі, виявилися мильною бульбашкою. Уряд проігнорував рішення обласних рад і затвердив документ поспіхом і без змін". Про це заявила народний депутат України від ВО "Свобода", міністр екології в Уряді національної альтернативи Ірина Сех, коментуючи затвердження 30 жовтня 2013 року на засіданні Кабінету Міністрів України проєкту Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки "Олеська", між державою Україна, компанією "Шеврон Юкрейн Б. В." та ТзОВ "Надра Олеська".

За словами Ірини Сех, затвердження проєкту Угоди є підставою для її підписання та державної реєстрації, тобто набуття чинности.

" документ затверджено фактично без погодження з органами місцевого самоврядування, оскільки в ньому не враховано низку умов, які висунули Львівська та Івано-Франківська обласні ради при погодженні проєкту угоди. Зокрема, рішення обласних рад передбачають надходження до місцевих б'юджетів 10% від частки держави у прибуткових вуглеводнях, видобутих на території области. Цю вимогу можливо було б реалізувати лише в разі внесення змін до Б'юджетного кодексу України, які ще не ухвалено, а також внесення змін до закону "Про угоди про розподіл продукції". До слова, уряд проігнорував і звернення Львівської обласної ради з вимогою невідкладного внесення змін до закону "Про угоди про розподіл продукції" щодо забезпечення прав територіяльних громад та необхідности утриматися від підписання й державної реєстрації відповідних угод до набуття чинности змін до цього закону. Це означає, що місцеві б'юджети не отримають обіцяних 10 відсотків від видобутку сланцевого газу та инших вуглеводнів на території громад", – наголосила свободівка.

Як зазначає народний депутат, уряд водночас знехтував цілком законними вимогами обласних рад про включення їхніх представників у Міжвідомчу комісію з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції. Засідання цієї комісії, яку можна вважати нелегітимною, відбулося без представників Львівської обласної ради, яких делегували рішенням сесії. Мильною бульбашкою виявилися і озвучені на сесії Львівської обласної ради гарантії державного чиновника, міністра енергетики Едуарда Ставицького про врахування Міжвідомчою комісією пропозицій депутатів, науковців, громадськости Львівщини до проєкту Угоди.

"Уряд, який обіцяв золоті гори жителям Львівщини та Івано-Франківщини, не спромігся піти навіть на ті маленькі поступки, яких вимагали місцеві громади. Людей обдурили вже на етапі затвердження угоди. Що буде, коли дійде до її реалізації?", – наголосила Ірина Сех.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ