Тернопілля: вирішення проблем у реальному секторі економіки має стати першочерговим завданням для влади області – Валентин Хоптян

Тернопілля: вирішення проблем у реальному секторі економіки має стати першочерговим завданням для влади області – Валентин Хоптян

31.10.13 11:26 0 1067
Підсумки роботи господарського комплексу області у ІІІ кварталі 2013 року обговорили на засіданні колегії облдержадміністрації під головуванням керівника області Валентина Хоптяна.

Незважаючи на вплив негативних чинників на економіку як держави в цілому, так і Тернопільської області, каже директор департаменту економічного розвитку Тернопільської ОДА Галина Воляник, в області позитивну динаміку демонструє сільське господарство, збільшився обсяг реалізованої промислової продукції, роздрібної торгівлі та експорту товарів.

На 1,8% зросли надходження до загального фонду місцевих бюджетів. За дев`ять місяців в області створено 15,5 тисяч нових робочих місць. Проте, стверджує Галина Воляник, є і проблемні питання, які негативно впливають на розвиток області та потребують негайного вирішення.

У звітному періоді промисловими підприємствами області забезпечено зростання виробництва продукції у добувній промисловості і розробленні кар’єрів - на 1,7%, виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічній діяльності - на 6,2%, виробництві хімічних речовин і хімічної продукції - на 29,6%, виробництві гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції – на 24,4%.

Разом з цим, промисловим комплексом за дев’ять місяців 2013 року скорочено виробництво продукції на 1,6% (по державі спад становить 5,2%). Найбільше на зменшення виробництва вплинула харчова галузь (питома вага галузі становить 40%), де спад становить 1,2%. Основним чинником є пізніші терміни початку роботи цукрових заводів, скорочення сировинної бази: на 29,1% менше посіяно усіма категоріями господарств цукрового буряку, крім того частина цукросировини вивозяться сільгоспвиробниками за межі області. В результаті, у вересні розпочали роботу, лише Чортківське виробництво ТОВ «Радехівський цукор» та Збаразький цукровий завод, якими вироблено цукру у порівнянні з вереснем минулого року на 7,3 тис.тонн менше, в цілому цукровою галуззю скорочено виробництво на 66,3%. Скорочено виробництво продукції плодопереробно-консервною (-7,4%), молокопереробною (-9,9%), хлібопекарською (-0,5%) галузями харчової промисловості.

На Тернопільщині зменшилися обсяги виробництва промислової продукції в текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів із шкіри та інших матеріалів. Основною проблемою галузі є низька продуктивність праці на підприємствах, високі затрати на виробництво продукції, висока собівартість і низька конкурентоздатність вітчизняних товарів легкої промисловості та обмежені ринки збуту.

Проте, позитивну динаміку демонструє тваринницька галузь - обсяг виробництва продукції зріс на 9,4%, в т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – на 28%. В агропідприємствах збільшилось виробництво м’яса на 50,9%, молока – на 10,9%, яєць – на 15,6%.

Зросли в області обсяги зовнішньоторговельного обороту товарами, на 65,7% зріс експорт, на 3,5% зменшився імпорт.

З метою сприяння розвитку підприємництва в усіх районах області діють єдині реєстраційні офіси та дозвільні центри, розпочали роботу 18 центрів надання адміністративних послуг, якими надано понад 5,5 тис. адміністративних послуг.

Проаналізували фахівці і зарплату. Найбільше отримують працівники фінансової та страхової діяльності (3742 грн), а найменша зарплата у сільському господарстві (1955 грн) та будівництві (1792 грн.). Та, попри це, заробітна плата на Тернопільщині є найнижчою серед регіонів України.

«Вирішення наявних проблем у реальному секторі економіки, фінансовій та соціальній сферах регіону до кінця поточного року повинно стати першочерговим завданням органів влади області, районів, міста Тернополя, господарюючих суб’єктів регіону, що дозволить створити реальне підґрунтя для покращення економічного розвитку регіону та в результаті зростання добробуту населення області», - про це заявив голова Тернопільської ОДА Валентин Хоптян.

За підсумками засідання колегії очільник регіону доручив забезпечити у повному обсязі виконання завдань та заходів Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, взяти на особистий контроль стан своєчасної виплати та зростання розміру заробітної плати на підприємствах, організаціях, установах відповідних галузей, забезпечити у повному обсязі виконання соціальних ініціатив Президента України.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Активне залучення ...
Наступна новина: У міському бюджеті ...

КОМЕНТАРІ