У Львові презентували нове видання "антитабачниківського" посібника з історії України

У Львові презентували нове видання "антитабачниківського" посібника з історії України

31.10.13 14:53 0 1208
30 жовтня 2013 року в Палаці мистецтв у Львові в рамках проєкту "Історичні діалоги" відбулася презентація нового видання альтернативного затвердженому Міністерством освіти та науки України посібника з історії України для 10–11 класів.

Учасниками презентації були: один із авторів підручника, кандидат політичних наук, народний депутат України, віце-прем'єр-міністр із питань соціяльної та гуманітарної політики, міністр освіти й науки Уряду національної альтернативи свободівець Юрій Михальчишин та кандидат філософських наук, директор видавництва "Астролябія" Олег Фешовець. Модератором заходу був координатор проєкту "Історичні діалоги" Михайло Галущак.

Під час вступного слова Юрій Михальчишин зазначив, що перше видання цієї книги, яке вийшло минулого року, отримало чимало схвальних відгуків та зацікавлення з боку педагогічних колективів, передусім сходу та півдня України, де тепер особливо відчутно натиск українофобії.

"Із тим самим авторським колективом, але з деякими доповненнями та розширеннями ми вирішили видати цей посібник у серйознішому оформленні, зробити його широким накладом. Що ексклюзивного ми долучили до змісту цього видання? Роман Василя Шкляра "Чорний Ворон", який висвітлює події у Холодному Яру, спровокував нас присвятити розділ подіям боротьби супроти большевицької окупації та Холодноярської республіки. Холодноярський партизанський рух є по суті першопочатком і засновком пізнішої партизанки УПА, яку вели на заході Україні та яка була логічним й органічним продовженням козацького руху на Наддніпрянщині", – повідомив націоналіст.

Свободівець зауважив, що шляхом видання альтернативного підручника автори утверджують ідею єдности українських визвольних змагань та демонструють, що спротив большевикам мав не точковий характер, а повсюдний. "Боротьба супроти окупанта була всенародною, а не справою кількох організацій. Тому ми також вирішили висвітлити події, що стосуються Закарпаття, адже ця українська земля "випадає" із загального контексту логіки формування української нації та державности й перебуває десь на периферії геополітично та культурно. Саме тому ми вирішили присвятити окремий параграф трагічних подіям осені 1938 – весни 1939 року, коли на руїнах Чехословаччини постає вільна Карпато-українська держава, яка стає об'єктом угорської агресії, перша відчуває удар тоталітарних режимів. Для українців Друга світова війна розпочалася на пів року раніше за офіційну дату – з 15 березня 1939 року", – розповів Юрій Михальчишин.

За словами народного депутата, окремий інтерес мають сторінки посібника, які висвітлюють події Другої світової війни. Його автори подали крізь призму українського руху опору тоталітарним режимам."Певною мірою ми намагалися висвітлити взаємини українського руху з гітлерівською Німеччиною, адже це є предметом глибоких спекуляцій певних кіл. У засобах масової інформації ми спостерігаємо новий виток "антифашистської" істерії, які демонізують український націоналізм загалом та Галичину як його ареал зокрема. Ми вирішили завдати контрудару та дати незаангажований погляд на події Другої світової війни та роль і місце українського національно-визвольного руху в тих подіях", – повідомив свободівець.

Також автори зосередили увагу на новітній історії України, яка висвітлює останні роки державотворення. "Ці події не висвітлені в шкільній програмі достатньо, аби можна було говорити про розуміння "досягнень" за останній період. А відбулося багато. Це побудова псевдодемократичної держави та її псевдодержавних інститутів, встановлення псевдоринкової економіки, руйнація військово-промислового комплексу та збройних сил, позбавлення України статусу великої держави, масова міграція українців закордон тощо. Всі ці явища потребують серйозного та повного аналізу, претендують на глибину пізнання і, сподіваюся, що нашим школярам цікаво доторкнутися до того періоду історії, в якому вони живуть та творцями якого мають стати", – зазначив Юрій Михальчишин.

Щодо авторського колективу Юрій Михальчишин зауважив, що серед творців видання є як корифеї української історіографії, так і молоді історики. "У нас досить цікава добірка авторів. Такі видатні корифеї української історичної школи, як Ігор Федик, та генерали історичної думки, як Андрій Козицький. Водночас присутні зовсім молоді історики, як мій товариш, депутат Львівської міської ради Богдан Галайко. Тобто нам вдалося оптимально підійти до формування авторського колективу та зробити посібник не тільки насиченим інформацією, але й цікавим. Головна мета нашого проєкту – зробити історію цікавою, повернути зацікавлення читанням і зробити книжку модною", – повідомив народний депутат.

Як зазначив директор видавництва "Астролябія" Олег Фешовець, перше видання цього посібника було видрукуване у видавництві "Піраміда". "Попередньо наше видавництво працювало над виданням підручника з історії України для 5 класу, теж альтернативного тому, який затвердило Міністерство освіти та науки. За це Табачнік нацюкав на нас прокуратуру, Службу безпеки України та податкову, мотивуючи це буцімто нашою антидержавницькою діяльністю. Ми цього не злякалися, прикладом чому є видання посібника з історії України для 10–11 класів. Коли ми, власне, долучилися до роботи над ним, то завдання полягало у формуванні композиції, редагуванні тексту та ілюструванні. Ілюстрації та коментарі до них є концентрованим джерелом інформації. Сподіваюся, що невдовзі ми видамо практично всі підручники з історії України для кожного з класів. Це буде не тільки даниною правдивій історії, а стане історичною подією".

Посібник – черговий крок здобуття самостійности нашою нацією, державою. Ми повсякчас чуємо звинувачення в тому, що українці часто переписують свою історію. Натомість звертаю увагу на те, що ми насправді не мали власної історії – ми її тільки пишемо. Ба більше, ми приречені переписувати її, адже кожне нове покоління ставить перед собою цілі, виходячи з яких воно отримує певне бачення минулого. Тільки тоді минуле стає будівельним матеріялом для нашого майбутнього. Це безкінечний процес. Нині нам намагаються викласти нашу історію так, щоби ми її соромилися. Прийнявши її, ми будемо приречені на політичну шизофренію. Цим посібником ми доклалися до створення позитивного образу історії України, який даватиме українцям силу на поступ", – додав Олег Фешовець.

Співавтор посібника, заслужений вчитель України Ігор Федик розповів, як посібник використовували впродовж минулого навчального року в рамках чинної шкільної програми. "Зараз відбувається безпрецедентна боротьба за уми дітей. Табачнік ліквідовує все те, що стосується наших національно-визвольних змагань. Паралельно в Росії відбувається ревізія бачення історії, вони відновлюють імперські мітологеми. Нині ця книга є знаною у всіх школах Львова, але хотілося б, аби вона була в кожній школі України. Вчителі та учні користуються нею, по ній пишуть реферати студенти. Ми повинні продовжити справу із висвітлення білих плям української історії, аби молоде покоління українців було національно-свідомим", – зазначив Ігор Федик.

Як повідомив відомий історик Андрій Козицький, після Другої світової війни у свідомості німців намагалися виховати почуття сорому за власну історію. "Якщо говорити про історію і її практичне застосування то прикладом може бути педагогіка сорому. Таке визначення існує вже декілька десятиліть і початково стосувалося Німеччини. Найгірше ж те, що стосовно України цю педагогіку сорому намагається застосовувати Росія – держава, яка не розпрощалася зі своїми гіперіяльними мітами, яка відверто намагається відновлювати вплив на колишні території Російської імперії за допомогою поступу "русскава міра" чи то "русскава культурнава єдінства". Українців намагаються загнати в глухий кут, змушуючи постійно виправдовуватися за свою історію. Власне, історію фрагментарну, абсолютно непов'язану, розсипану, як пазл-складанка, – нині пропонують українцям. Натомість ця книга, яку ми маємо приємність презентувати пропонує погляд на концентрований період історії України українськими очима – погляд, який не дає підстав соромитися за неї", – розповів Андрій Козицький.

Фото з події: https://picasaweb.google.com/107449179221476275253/HpxIaF

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Завдяки працівниками ...

КОМЕНТАРІ