Алла Шлапак: Заборону на продаж алкоголю Київрада повинна лобіювати у Парламенті

Алла Шлапак: Заборону на продаж алкоголю Київрада повинна лобіювати у Парламенті

31.10.13 13:48 0 1302
Підприємці столиці можуть не хвилюватися – Київрада не заборонятиме повністю торгівлю алкоголем, а лише обмежить години його продажу з 20:00 до 8:00 ранку. Про це зазначила Алла Шлапак, Голова Постійної Комісії Київради з питань гуманітарної політики в коментарі телеканалу ICTV.


«Потрібно бути відповідальними і розуміти, що в суспільстві проблема алкоголізму набирає обертів через надмірну доступність алкоголю, яку слід обмежувати. Разом із тим, ми з повагою ставимося до інтересів підприємців та продавців, розуміючи, що це робочі місця, це доходи, на які живуть конкретні київські родини. Тому рішення, яке планує ухвалити Київрада, буде максимально компромісним», - пояснила Алла Шлапак.


Депутат зауважила, що для введення повної заборони торгувати алкоголем в МАФах, Київрада, як орган місцевого самоврядування, немає достатніх законодавчих повноважень, а от обмежити таку діяльність правилами розміщення та правилами погодинної роботи – цілком може.


«Якщо ухвалити рішення про повну заборону торгівлі алкоголем, то підприємці оскаржать його в суді, і будуть праві. І в даному випадку судове рішення буде законодавчо підкріплене. Тому торгівлю алкоголем Київрада може обмежити лише часовими рамками – заборонити його продаж вночі, та місцем розташування – з 2008 року діє заборона торгувати спиртним та тютюном у радіусі 150 м поблизу дитсадків та навчальних закладів. Це є позиція в тому числі й Департаменту з питань торгівлі КМДА. Тобто основна задача полягає в тому, щоб ці згубні для здоров’я товари були малодоступними», - пояснила Алла Шлапак.


При цьому вона додала, що спільно із Студентською Радою м.Києва, гуманітарна Комісія Київради ініціює заборону продажу алкогольних напоїв та цигарок в межах територій вищих навчальних закладів та гуртожитків.

«Як депутат я була однією з перших в Україні, хто почав робити конкретні кроки для вирішення даної проблеми. Тому я зроблю все, щоб у схемі розміщення малих архітектурних форм, яка сьогодні обговорюється, в жодному разі кіоски та магазинчики, де продають алкоголь і тютюн, не були поруч дитсадків та навчальних закладів, дитячих і спортивних майданчиків. А Київрада та інші органи місцевого самоврядування, на моє переконання, повинні об’єднати зусилля і стати активними лобістами у Верховній Раді змін щодо законодавчої заборони такого виду діяльності суб’єктами торгівлі в МАФах. Тому що здоров’я людини повинно бути на першому місці», - наголосила Алла Шлапак.


Алла Шлапак вважає, що цього разу проект рішення щодо часового обмеження торгівлі алкоголем у МАФах столиці отримає необхідну підтримку депутатського корпусу Київради. «Як завжди, це буде не просто. Але переконана, що у Київраді здоровий глузд переможе, і ми отримаємо таке рішення орієнтовно у грудні місяці», - додала депутат.


Нагадаємо, що вперше питання щодо обмеження торгівлі алкоголем і тютюном ініціювала саме Алла Шлапак ще наприкінці 2010 року. Ще раніше, у 2008-му році, вона домоглася ухвалення рішення Київради про заборону встановлення точок торгівлі алкоголем і тютюном у 150-метровій зоні від навчальних закладів. В тому ж році була введена заборона на розпивання спиртних напоїв і куріння на зупинках, в громадських місцях, поблизу дитячих ігрових і спортивних майданчиків, навчальних закладів, заборонена торгівля спиртним під час масових акцій.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Адам Бача - митець ...
Наступна новина: У місті атомників ...

КОМЕНТАРІ