Юрій Левченко: «Шляхом маніпуляцій із визначенням цін на товари уряд Азарова намагається нівелювати ідею трансфертного ціноутворення»

Юрій Левченко: «Шляхом маніпуляцій із визначенням цін на товари уряд Азарова намагається нівелювати ідею трансфертного ціноутворення»

31.10.13 14:32 0 1250
Замість того, аби використовувати прогресивний европейський досвід боротьби з ухилянням від сплати податків за допомогою механізму трансферного ціноутворення, владний режим нівелює саму ідею боротьби з мінімізацією оподаткування та виведенням капіталів у офшори. У цьому контексті передусім йдеться про ручне керування з визначенням ціни на товари за допомогою провладних джерел інформації. Про це 31 жовтня 2013 року заявив віце-прем’єр із питань економічної політики, міністр фінансів в Уряді національної альтернативи ВО «Свобода» Юрій Левченко.

Націоналіст повідомив, що зараз на погодженні у керівництва Кабміну перебуває схвалений на засіданні 23 жовтня проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку спеціалізованих комерційних видань для цілей трансфертного ціноутворення». Цей акт затверджено на виконання нещодавно ухваленого Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення», мета якого – боротьба з ухилянням від оподаткування та виведенням капіталів у офшори.

«За даними податкових органів, 2012 року 54% українського товарного експорту було вивезено через підставних осіб, а загальний обсяг експорту за такими контрактами склав 260 млрд. грн. У підсумку за межами України залишилося 30% доходу від експорту товарів. Попри усі недоліки закону про трансфертне ціноутворення, його ефективне функціювання допомогло би запобігти виведенню з-під оподаткування близько 100 млрд. гривень щороку, внаслідок чого державний б’юджет втрачає до 25 млрд грн доходів», – заявив Юрій Левченко.

Свободівець наголосив, що підзаконний акт, який ухвалив Кабмін, визначає перелік спеціялізованих видань та джерел інформації для здійснення Міністерством доходів і зборів моніторингу трансфертного ціноутворення, які використовуватиме платник для визначення звичайної ціни на товари, що не котируються на біржі.

«До цього переліку було внесено Вісник Міндоходів, інформаційний бюлетень «Огляд цін українського та світового ринків», інформаційно-аналітичний продукт «Товарний монітор. Україна», а також сайти Аграрної біржі, Мінрегіону та Мінагрополітики.

Усе це державні видання та медія-ресурси, інформацією яких можна з легкістю маніпулювати та, відповідно, викривляти її в інтересах «необхідних» компаній. До цього переліку не включено жодне незалежне джерело інформації, хоча загальновідомими та визнаними експертами є такі інформаційні бази даних, як Amadeus, Ruslana, Zephyr та инші. Перша з них – загальноевропейська база даних, яка містить інформацію про понад 9 млн европейських компаній. Про кожну компанію в ній міститься блок загальної інформації, включаючи контакти, структуру власників, галузь діяльности, кількість працівників, фінансову звітність за декілька років. База Ruslana – це аналогічний продукт, який має майже такий самий функціонал та містить інформацію про 365 тис. українських та 850 тис. російських компаній. Zephyr охоплює комерційні угоди по всьому світу за декілька років, в якій до кожної угоди йде прив’язка компаній-покупців та компаній-продавців та відображається повна фінансова інформація.

Таким чином, замість того, щоби використовувати прогресивний европейський досвід боротьби з ухилянням від сплати податків за допомогою механізму трансферного ціноутворення, чинний режим нівелює саму ідею боротьби з мінімізацією оподаткування та виведенням капіталів в офшори. У цьому контексті насамперед йдеться про ручне керування з визначенням ціни на товари за допомогою провладних джерел інформації», – констатував Юрій Левчекно.


Прес-служба Уряду національної альтернативи ВО «Свобода»
Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівецькі міліціонери ...

КОМЕНТАРІ