На прес-конференції оприлюднено результати журналістського розслідування щодо підкупу виборців у 223-му окрузі

На прес-конференції оприлюднено результати журналістського розслідування щодо підкупу виборців у 223-му окрузі

01.11.13 17:48 0 1274
1 листопада 2013 року в УНІАН відбулася прес-конференція щодо виявленого підкупу виборців у 223-му виборчому окрузі (Шевченківський район Києва), який організували представники ставленика влади В. Пилипишина. Про організацію фальшування розповів журналіст, автор розслідування Володимир Тищенко. Також на прес-конференції були присутні керівник Аналітичної служби ВО «Свобода» Юрій Левченко та очільник Київської міської організації ВО «Свобода», народний депутат України Андрій Іллєнко.

Юрій Левченко повідомив, що вже з середини вересня до нього особисто та до його побратимів звертаються жителі Шевченківського району, яким пропонували продати голоси. «Люди телефонують, надсилають повідомлення про те, що їм пропонували гроші, якщо проголосують за Віктора Пилипишина. Представники ставленика влади ходять по квартирах киян, маючи на руках відомості про всіх осіб, які там мешкають. Сьогодні з’явилася інформація, що члени команди Пилипишина ходять по студентських гуртожитках, пропонуючи студентам по 300 гривень. У зв’язку з цим ми вирішили провести власне розслідування, аби зібрати докази скуповування голосів у 223-му окрузі. Його провів журналіст Володимир Тищенко», – наголосив свободівець.

Під час прес-конференції Володимир Тищенко, зокрема, розповів журналістам про те, як йому вдалося поспілкуватися з представницею Пилипишина Тетяною Гольшевською, що організовує «будинкових» та «парадних» відповідальних – людей, що агітуватимуть киян продати свої голоси. Журналіст продемонстрував представникам ЗМІ відеометеріяли, які вдалося відзняти в ході розслідування. На відео можна чітко почути, як журналістові розповідають про те, що він матиме по 50 гривень за кожного загітованого виборця. Самі ж кияни отримають по 200 грн до виборів та стільки само після голосування.

Також автор розслідування розповів про те, що представниця Пилипишина запевнила його в тому, що він у жодному разі не постане перед відповідальністю. «Коли я в неї запитав, а чи не буде так, що хтось викличе міліцію, жінка зазначила, що завжди так робилося і ніхто й ніколи нікого не викликав. Вона мені скала: «А якщо й викличуть, то візьмеш порвеш списки і скажеш, що не маєш до цього жодного стосунку», – повідомив Володимир Тищенко.

Журналіст також розповів, що в згаданої пані були списки мешканців будинків. За словами Володимира Тищенка, в неї були дані, які відомі лише працівникам ЖЕКів.

«Окрім того, наші інформатори серед членів дільничних комісій повідомляють, що, порівняно з торішніми виборами, цього року зросла планка, яка визначає кількість голосів, що необхідно скупити. Так, на одній із дільниць на Нивках торік було завдання скупити 400 голосів, а цього року – 800», – зазначив автор розслідування.

Своєю чергою, свободівець Юрій Левченко повідомив, що напередодні він особисто подав заяву до Генеральної прокуратури України щодо підкупу виборців. Так само в прокуратуру звернувся і Володимир Тищенко. Окрім того, заяви про злочин написали й мешканці Шевченківського району, яким безпосередньо пропонували продати голос на користь провладного кандидата.

Також націоналіст розповів, що деякі правоохоронці нині намагаються звинуватити виборчий штаб опозиційного кандидата у 223-му окрузі в тому, що відео, яке оприлюднив Володимир Тищенко, є постановочним. Спростовуючи таке звинувачення, Юрій Левченко наголосив: «Ми подали до прокуратури повні відомості про адресу проживання організаторки підкупу виборців, її номери телефонів. Нехай прокуратура викликає цю жінку на допит та з’ясовує всі обставини справи».

Окрім того, Володимир Тищенко зауважив, що в ході спілкування з Тетяною Гольшевською було з’ясовано: вона є добре знайомою з Віктором Пилипишиним та вже не вперше організовує підкуп виборців на його користь. Раніше вона також була членом комісії від Партії регіонів.

Підсумовуючи прес-конференцію, свободівці повідомили, що, за «найскромнішими підрахунками», провладному кандидатові для того, аби скупити необхідну для перемоги кількість виборців, потрібно близько 10 мільйонів гривень.

Коментуючи події, які відбуваються в окрузі №223, Андрій Іллєнко заявив: «Не встигли розпочатися вибори, як нам стало відомо про те, що ставленик влади Пилипишин взявся за старе. Його команда традиційно організовує підкуп виборців так само, як це було й минулого року. Ба більше, цього разу скуповування здійснюють більш масово, аби бути повністю впевненими у перемозі одіозного провладного кандидата. Однак ми переконані, що кияни не продадуть свої голоси та зроблять вибір на користь єдиного кандидата від об’єднаних сил опозиції».

Повний відеозапис спілкування журналіста Володимира Тищенка з представницею Віктора Пилипишина:



Ще одне відео про підкуп виборців Шевченківського району:



Світлини з прес-конференції: https://plus.google.com/u/3/b/118017961047121391442/photos/118017961047121391442/albums/5941267163810204257

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Більше 10 тисяч ...
Наступна новина: 11 листопада 2013 року ...

КОМЕНТАРІ