Живописна лірика Олександра Сташука: роботи рівненського художника і педагога експонуються в галереї європейського живопису «Євро-Арт»

Живописна лірика Олександра Сташука: роботи рівненського художника і педагога експонуються в галереї європейського живопису «Євро-Арт»

01.11.13 17:41 0 1015
Час проведення презентації: середа, 6 листопада 2013 р., 16:00 год.
Місце проведення: галерея європейського живопису «Євро-Арт»: Рівне, проспект Миру, 4.
Організатор: арт-група галереї європейського живопису «Євро-Арт».

Суть події: В культурно-мистецькому середовищі Рівненщини ім’я Олександра Сташука знане як педагога і керівника кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Рівненського державного гуманітарного університету. Нинішній 2013 рік у житті Олександра Андрійовича є особливим: він святкує своє 55-річчя. Нещодавно він отримав Диплом Міжнародної виставки «Форма-Простір-Людина», яка була організована в рамках щорічної Програми культурних заходів «Ми різні, ми разом» (Санкт-Петербург). Його робота «Старий млин» була відзначена в номінації «Живопис» та отримала схвальні відгуки глядачів. А інакше й не могло бути: ось уже понад три десятиліття Олександр Андрійович у своїх роботах описує прекрасні куточки Млинова, віднаходить для творчості небуденні сюжети уславлених волинських краєвидів (Городок, Світязь, Хрінники, Іква). І уся ця робота вилилась в оригінальну мозаїку пейзажних мотивів. Одразу ж відчуваєш, що тематика його полотен пройшла крізь душу митця: і сріблястий ранок та тихе надвечір’я, і дідові черешні та покинута хата, і липнева гроза та лагідний вересень, і грибний дощ та передріздвяна тиша…
Значення події. Галерея європейського живопису «Євро-Арт», засвідчуючи повагу педагогові, презентує нову виставку художника «Живописна лірика Олександра Сташука». В експозиції представлено понад сорок полотен, що написані автором у 2000-2013 рр. «Вони демонструють відданість живописця реалістичній манері письма, - зазначає куратор галереї Лариса Костюк, - і виражають його творчі пошуки у смисловому полі образотворення. Митець, усвідомлюючи божественність краси повсякдення, виплескує на полотно пейзажні барви настільки продумано, що створений ним художній образ природи Волині постає у всій повноті та плинності». У роботах останніх років по-особливому прописується небесний простір («Тихий вечір над Іквою» 2013 р., «Весна над Хрінницьким озером» 2013 р.), надзвичайно правдиво передається стан природи у конкретну мить («Сріблястий ранок» 2011 р., «Пробудження» 2013 р.), живописно звучать ліричні барви природи («Світе тихий, краю милий» 2013 р., «Біля Городоцьких святинь» 2013 р.) та ін. Презентовані роботи Олександра Сташука викликають у глядача рефлексію причетності кожної людини до того куточка української землі, де він народився чи живе. Виставка в цілому ставить проблему краси рідного краю та необхідності її збереження для прийдешніх поколінь.

У презентації беруть участь: кандидат мистецтвознавства Любов Крайлюк, живописці Іван Жилка та Анатолій Мартиненко, представники державних органів та громадських організацій, культурно-мистецька та наукова еліта Рівного і Острога.
Галерея європейського живопису «Євро-Арт» запрошує рівнян та гостей міста відвідати персональну виставку «Живописна лірика Олександра Сташука» та насолодитися спілкуванням із художником і його креативним ювілейним жнивом. Виставка триватиме до 24 листопада 2013 р.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Наступна новина: Олександр Сич: «Уряд ...

КОМЕНТАРІ