У Державному архіві Тернопільщини розпочала роботу виставка, присвячена 95-й річниці утворення ЗУНР

У Державному архіві Тернопільщини розпочала роботу виставка, присвячена 95-й річниці утворення ЗУНР

02.11.13 10:36 0 928
Участь у відкритті виставки взяв начальник управління з суспільно-політичних питань та інформаційної діяльності обласної державної адміністрації Юрій Лубкович, який передав вітання від голови Тернопільської ОДА Валентина Хоптяна та запевнив, що за дорученням керівника області в кожному населеному пункті на належному рівні відбудуться заходи з відзначення 95-ї річниці створення ЗУНР.

В експозиції розміщені біографічні дані і списки комісарів ЗУНР – вихідців із Тернопілля. Світлини, рукописні документи та газети, а ще - книги, статті, брошури з фондів бібліотеки обласного архіву про історію та видатних постатей тієї доби. Усі експонати датовані 18-м-19-м роками минулого століття — періодом визвольної боротьби.

Історична виставка ілюструє практично всі аспекти діяльності недовговічної держави. У першому розділі представлені матеріали, які розповідають про історію створення Західно-Української Народної Республіки, зокрема звернення Українського Державного Секретаріату до всіх громадян та проект Конституції ЗУНР 1920 року.

На стендах також представлені списки колишніх військових Української Галицької, Петлюрівської армії та армії Січових Стрільців. Вагомим доповненням виставки стали книги, статті та брошури з фондів науково-довідкової бібліотеки архіву про історію та видатних постатей ЗУНР.

Виставки до річниці створення ЗУНР є традиційними, але кожного року працівники архіву намагаються віднайти нові документи.

Експозиція розкриває славну сторінку українського державотворення на території Східної Галичини та має за мету сприяти формуванню національної свідомості, гідності і патріотизму у відвідувачів архіву.

Працюватиме виставка до кінця листопада.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ