Львівщина: картопляні «жнива»

Львівщина: картопляні «жнива»

02.11.13 12:38 0 1090
Виробництвом картоплі на Львівщині традиційно займаються господарства населення у яких виробляється близько 96% продукції. Якщо вдатися до історії, то у 1950-2000 роках цього продукту вироблялося 1,5 млн. тонн, 2010 р. – 1,2 млн. тонн, 2012 р. – 1,8 млн. тонн, 2013 р. – 1,6 млн. тонн. Як бачимо, були роки врожайні та не врожайні при більш-менш однакових площах – від 80 до 100 тис. га. на даний час обсяги виробництва картоплі перебувають на рівні 1950-2000 років при тому, що чисельність населення області за роки незалежності України зменшилася на 200 тис. осіб. При раціональній нормі споживання картоплі на одну особу в рік в межах 124 кг, населенням області споживається значно більше до 174 кг, що на 40% більше норми.

Цьогорічні обсяги виробництва картоплі в області у повній мірі забезпечують потреби населення у споживанні.

Окрема розмова про використання картоплі. Щорічно для посадки цієї культури на насінницькі потреби використовується біля 20% виробленого, на ринку реалізовується 9%. Досить значними ще є втрати при зберіганні – біля 12%. На харчові потреби населення використовує 25% вирощеного врожаю. Решта картоплі використовується на корм тваринам – в межах 30-35%. Досить високий відсоток використання продовольчої культури на корм тваринам (зокрема, набула розвитку галузь свинарства) не є позитивним фактором у веденні сільськогосподарського виробництва. Не менш поживним є використання в раціоні годівлі тварин коренеплодів.

Цінова політика на «другий хліб», як ще називають картоплю, для українців є дуже важливою. Проведений аналіз витрат на виробництво та реалізаційних цін за ряд років вказує на прибутковість культури, якою варто займатись. Винятком можуть бути лише окремі роки, для прикладу 2012, у якому було одержано рекордний врожай картоплі, що привело до різкого обвалу цін, які на третину були нижчими від виробничих витрат і, як результат, – при великому врожаї продукція виявилася збитковою.

Така ситуація ні в якому разі не стосується цього року, адже при відносно однакових затратах виробництва (за очікуваними результатами діяльності собівартість картоплі – 115 грн./цнт) продукція стала дорожчою у 3 рази. реалізація картоплі по ціні 2,5-3 грн. є вигідною для виробників, адже розрахункова рентабельність складає 114% в середньому по області.

Розвиток мережі заготівельно-збутових кооперативів та ринків збуту без посередників стане вагомим додатковим внеском у сімейний бюджет сільських жителів. Вирішення цього питання є одним з ключових у роботі департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ