Цьогорічні обсяги виробництва картоплі в області у повній мірі забезпечують потреби населення у споживанні.
Окрема розмова про використання картоплі. Щорічно для посадки цієї культури на насінницькі потреби використовується біля 20% виробленого, на ринку реалізовується 9%. Досить значними ще є втрати при зберіганні – біля 12%. На харчові потреби населення використовує 25% вирощеного врожаю. Решта картоплі використовується на корм тваринам – в межах 30-35%. Досить високий відсоток використання продовольчої культури на корм тваринам (зокрема, набула розвитку галузь свинарства) не є позитивним фактором у веденні сільськогосподарського виробництва. Не менш поживним є використання в раціоні годівлі тварин коренеплодів.
Цінова політика на «другий хліб», як ще називають картоплю, для українців є дуже важливою. Проведений аналіз витрат на виробництво та реалізаційних цін за ряд років вказує на прибутковість культури, якою варто займатись. Винятком можуть бути лише окремі роки, для прикладу 2012, у якому було одержано рекордний врожай картоплі, що привело до різкого обвалу цін, які на третину були нижчими від виробничих витрат і, як результат, – при великому врожаї продукція виявилася збитковою.
Така ситуація ні в якому разі не стосується цього року, адже при відносно однакових затратах виробництва (за очікуваними результатами діяльності собівартість картоплі – 115 грн./цнт) продукція стала дорожчою у 3 рази. реалізація картоплі по ціні 2,5-3 грн. є вигідною для виробників, адже розрахункова рентабельність складає 114% в середньому по області.
Розвиток мережі заготівельно-збутових кооперативів та ринків збуту без посередників стане вагомим додатковим внеском у сімейний бюджет сільських жителів. Вирішення цього питання є одним з ключових у роботі департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації.
Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: головний редактор УкрЗахідІнформ
.
Попередня новина: Рівненщина: у прокуратурі ...
Наступна новина: Чернівчани вшанують пам’ять ...