На Хмельниччині потреба інтернатних закладах зникає завдяки розвитку сімейних форм виховання дітей

На Хмельниччині потреба інтернатних закладах зникає завдяки розвитку сімейних форм виховання дітей

02.11.13 08:09 0 981
В стінах обласної державної адміністрації відбулась прес – конференція Уповноваженого Президента з прав дитини Юрія Павленка, під час якої Юрій Олексійович розповів представникам обласних та центральних засобів масової інформації свої враження від майже дводенного перебування на Хмельниччині.

За його словами, основним завданнями даного візиту було перевірка стану забезпечення права дитини на охорону здоров’я, на якісні медичні послуги, забезпечення права дитини на виховання в сім´ї, питання пов’язані з порядком надання психіатричної допомоги дітям та забезпечення права дитини з особливими освітніми потребами на отримання якісної освіти.

З часу останнього візиту на Поділля, Юрій Павленко відмітив значні позитивні зміни які відбулися в загальному в сфері захисту та забезпечення прав дитини. Насамперед гарні зміни відбулись в сфері охорони здоров’я дітей та забезпечення їх якісними медичними послугами. Відповідно до доручення Президента України, всі районні відділення ЦРЛ повинні бути приведені до стандартів, як в частині забезпеченні м’яким інвентарем та проведення, при необхідності, капітального ремонту. Зокрема, на Хмельниччині впродовж останнього року вже зроблені капітальні ремонти в 10 дитячих відділеннях та впродовж наступних двох років ця робота буде завершена.

Крім того, було зазначено, що Хмельницькій області передбачена субвенція на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям – інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям в сумі 1279124,8 тис. грн. Кредиторська заборгованість та неоплачені платіжні доручення по виплатах допомоги сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям – інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям станом на 31.10.2013 року відсутні.

Одним з головних аспектів, на що Юрій Олексійович звернув увагу учасників прес - конференції це забезпечення права дитини з особливими освітніми потребами на отримання якісної освіти. Дане доручення Президентом України було надано Кабінету Міністрів та обласним адміністраціям в 2011 році. Впродовж 2012 - 2013 рр. зроблено досить значний об’єм роботи по зміні підходів щодо забезпечення цих дітей якісною освітою. Власне, Уповноважений Президента з прав дитини здійснює такий загальнонаціональний моніторинг. До вже перевірено Івано- Франківську, Рівненську, Донецьку та Черкаську область і АР Крим. І окремо Хмельницьку область. Не дивлячись на серйозні зміни і зрушення, все ж право дитини з особливими освітніми потребами порушується практично в усіх регіонах і воно знаходиться на незадовільному рівні. В усіх регіонах та на Хмельниччині також не досконале документальне забезпечення, ігнорування сім´ї при визначенні корекції розвитку дитини і цілий ряд інших недоліків.

Крім того, до перевірки підлягають психіатричні лікарні, окремо самі психіатри в кожній області і за результатами таких перевірок є сформований цілий ряд рекомендацій, які будуть надані Кабінету Міністрів України і відповідальним міністерствам.

1. Потрібно забезпечити необхідну діагностику дітей психіатрами, оскільки часто виявляється невідповідність стану дитини наданому діагнозу.

2. Забезпечити кожну дитину і родину розгорнутими і фаховими психолого – педагогічними рекомендаціями.

3. Кожна значуща для дитини особистість повинна знати, як себе вести враховуючи особливість дитини.

4. Один раз на рік потрібно додатково вивчати розумовий рівень дитини щоб визначити рівень прогресу чи регресу.

5. Сім’я повинна бути включена і стати партнером педагогічного колективу.

Завершуючи виступ, Уповноважений Президента України з прав дитини зазначив, що потреба інтернатних закладах зникає завдяки розвитку сімейних форм виховання та послідовній роботі влади щодо забезпечення права дитини-сироти на виховання в сім’ї.

Після прес – конференції, Юрій Павленко вирушив на огляд приміщення дитячого відділення обласної психіатричної лікарні, ознайомитись з роботою Хмельницького спеціального ліцею-інтернату поглибленої підготовки в галузі науки, дитячий садок №8, Центр реабілітації дітей-інвалідів у м.Старокостянтинів та професійно-технічне училище в смт.Гриців.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинська ...
Наступна новина: У Львівській області 947 ...

КОМЕНТАРІ