Анатолій Кінах про лідируючі позиції Житомирщини у державі за індексом промислового виробництва: «Це приклад для інших областей і результат вміння використовувати промисловий, кадровий потенціал, постійні комунікації з бізнесом, громадськістю»

Анатолій Кінах про лідируючі позиції Житомирщини у державі за індексом промислового виробництва: «Це приклад для інших областей і результат вміння використовувати промисловий, кадровий потенціал, постійні комунікації з бізнесом, громадськістю»

02.11.13 11:24 0 884
Питання інтеграції України в європейський простір відображає стратегічні інтереси держави. Угода про асоціацію – частина національної стратегії розвитку, де ключовими є цінності демократії, рівності перед законом і неупередженості його застосування, верховенства права, людської гідності, створення умов для вільної економічної діяльності кожної особи та підприємства, забезпечення реального функціонування місцевого самоврядування. На цьому наголосив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, виступаючи 1 листопада на розширеному засіданні Правління УСПП «Вільна торгівля України з ЄС: переваги та ризики для економіки».

Анатолій Кирилович відзначив високі результати роботи, які за два останні роки демонструє Житомирська область, підкресливши, що регіон займає лідируючі позиції у державі за індексом промислового виробництва: «Це приклад для інших областей і результат вміння використовувати промисловий, кадровий потенціал, постійні комунікації з бізнесом, громадськістю».

Керівник УСПП підкреслив незворотність стратегічного вибору євроінтеграційного напрямку. Серед найбільших переваг вільного ринку з Європою – підвищення доступності ринку ЄС для українського бізнесу за рахунок зниження митних тарифів; обмін досвідом, технологіями та гармонізація вітчизняних стандартів до європейських норм; збільшення прямих іноземних інвестицій. Тому, за словами Анатолія Кінаха, замість дискусій щодо вибору України потрібно переходити до відпрацювання заходів, які сприятимуть підвищенню конкурентоспроможності, захищеності внутрішнього ринку держави. У протилежному випадку Україна може стати сировинним додатком розвинених країн.

Вага ЄС у зовнішній торгівлі України складає 27%, а частка прямих іноземних інвестицій з Європейського Союзу до України наближається до 70%. Співпраця з ЄС означатиме для нашої держави ще більший доступ до інвестицій, до передових технологій.

В той же час існує й ряд ризиків. Це, перш за все, зростання конкуренції на внутрішньому ринку; виникнення додаткових витрат, пов’язаних із адміністративними та правовими змінами в державі, а також переходом виробництв на стандарти ЄС; зростання вартості сировини внаслідок скасування експортних мит для деяких галузей промисловості (легкої, харчової, металургійного виробництва).

При створенні зони вільної торгівлі між Україною та ЄС найбільше може постраждати машинобудівна галузь економіки, вважає Анатолій Кінах, продукція якої є більш затребуваною на ринку Російської Федерації та країн СНД. Окрім того, машинобудівна галузь є одним із лідерів фізичного та морального зносу основних фондів, що зробить її неконкурентоспроможною порівняно із європейською продукцією. Значна частка представників бізнесу не вірять в спроможність вітчизняної продукції конкурувати на ринку європейських країн або взагалі не бачать місця своїм товарам на ринку ЄС.

Саме тому, впевнений Анатолій Кінах, Уряд повинен мати чіткі плани економічних дій щодо створення умов рівноправної конкуренції, з глибокими техніко-економічними розрахунками результатів та ризиків вільної торгівлі, заходами з мінімізації загроз, пошуком компенсацій, створення податкових, інвестиційних стимулів до модернізації. «Впевнений, в нас вистачить мудрості і волі йти обраним шляхом», - резюмував очільник Українського союзу промисловців і підприємців.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині дільничний ...
Наступна новина: Чернівці: Віталій ...

КОМЕНТАРІ