Відкрито сезон полювання на парнокопитних та хутрових звірів: мисливці під пильним наглядом правоохоронців

Відкрито сезон полювання на парнокопитних та хутрових звірів: мисливці під пильним наглядом правоохоронців

03.11.13 12:35 0 1003
Мисливський сезон 2013-2014 рр. у розпалі. Із 2 листопада уже можна полювати на парнокопитних та хутрових звірів. З метою здійснення належного контролю за безпечним використанням мисливської вогнепальної зброї, недопущення надзвичайних подій, в області створено спеціальні рейдові групи в складі працівників міліції, представників Державного комітету лісового господарства, членів громадських формувань. Вони стежитимуть за дотриманням мисливцями правил полювання та поводження зі зброєю.

Всупереч чинному законодавству, деякі мешканці області відкрили сезон полювання дещо раніше. Так, 1 листопада близько 11-ї години вечора працівниками Новоушицького райвідділу міліції поблизу одного із сіл району було затримано чотирьох хмельничан, які уже виїхали на полювання. Окрім порушення встановлених термінів, вони здійснювали відстріл у темну пору доби, що також заборонено законом. Крім того, в автомобілі УАЗ, яким пересувались мисливці, було виявлено нарізну зброю, яка перевозилась із порушенням встановлених правил. До речі, чоловіки таки встигли вполювати одного зайця-рисака, якого викинули під час затримання.

Такі дії правопорушників кваліфікуються як браконьєрство, за що передбачена кримінальна відповідальність згідно ст. 249 «Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом» Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді накладення штрафу в розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Замість того, щоб хизуватися перед друзями-мисливцями, перед законом доведеться відповідати і жителям Красилівського району, які підстрелили 200-кілограмового кабана, але вирушили на полювання без спеціального дозволу.

А у Кам’янець-Подільському районі в урочищі Совий Яр правоохоронці зупинили автомобіль «Форд Транзит», водій якого перевозив власну мисливську зброю із грубим порушенням правил безпеки — зарядженою і не зачохленою, за що передбачена адміністративна відповідальність згідно ст. 191 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Неуважному мисливцю доведеться сплатити штраф у розмірі від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Правоохоронці нагадують, що від дотримання мисливцями елементарних правил безпеки під час полювання залежить їхнє життя та здоров’я. У жодному разі не можна вирушати в мисливські угіддя у стані алкогольного сп’яніння — це становить неабияку небезпеку і нерідко призводить до трагічних наслідків. На використання зброї обов’язково повинен бути дійсний дозвіл. Перевезення заряджених рушниць — теж грубе порушення. Порушенням закону є полювання у не відведених для цього місцях та в неналежний час, або із використанням заборонених знарядь. За такі дії передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Що стосується встановлених термінів, то полювання на парнокопитних дозволено до 29 грудня цього року, а на хутрових звірів — до 26 січня 2014-го.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Криму затриманий ...
Наступна новина: Міліціонери затримали ...

КОМЕНТАРІ